Nou nou, he he, goh hee, dat duurde lang………….

Het klopt allemaal, het is alweer 3 maanden geleden dat ik iets geschreven heb, de reden laat zich raden.
Druk bij mij maar nog veel drukker bij Dennis van www.autoryma.nl .
Aangezien ik met Dennis had afgesproken om in de verloren uurtjes te werken om de kosten een beetje acceptabel te houden duurde het ietsje langer, maar ook probleem op probleem kwam hij tegen.

En aangezien je de auto niet terug krijgt voordat hijzelf 100% tevreden is en veilig is kan het dus iets langer duren.
Maar hij is wel 100 % Als eerste het bekende niet schakelen, dit kwam door een aantal oorzaken waar van ik er 1 ben…..;-(
Ondanks de vele video’s en leeswerk toch niet alles goed in elkaar gezet of tijdens het monteren verschoven, het gevolg dat de tandwielen niet vrij konden draaien en als je dan ook nog eens de motor start zorgt dat voor een ‘klein’ probleempje.

[

Het gevolg is dat ik de hele versnellingsbak heb laten reviseren door een specialist, kost wat maar dan heb je ook wat.. Ik doe het namelijk liever goed (vaak dus ook kostbaar) dan half werk waar je later weer mee aan de slag kunt.

De tweede reden dat ik niet kon schakelen was omdat ik de koppelingsplaat niet kon ontkoppelen, de reden hiervan was niet dat ik de koppelingsplaat verkeerd had gemonteerd maar alle gaten vanaf het pedaal tot aan de bak waren dusdanig uitgesleten dat er veel te veel speling op het hele stangen stel zat. Dennis heeft dit opgelost door alle gaten dicht te lassen en opnieuw gaten te boren en door hier en daar vul of pas ringen aan te brengen. Nu werkt alles weer zoals het hoort en is er voldoende ruimte om in de toekomst het een en ander af te stellen bij slijtage van de koppelingsplaat.

Bovenstaande klinkt allemaal erg simpel maar vergt natuurlijk veel tijd van uitzoeken, demonteren, monteren en ga zo maar door…..

Natuurlijk heb ik diverse bezoekjes aan Dennis gebracht op zaterdag middag als ik op tijd vrij was, gelukkig was er altijd wel iets te melden naast een bakje koffie. Toen eenmaal de versnellingsbak terug was en gemonteerd en ook de koppeling naar behoren werkte was het tijd om de motor en de timing eens goed af te stellen…… Maar ook natuurlijk liep ook dit niet vlekkeloos, als de motor goed warm was begon hij te walmen. Om dit op te lossen wilde Dennis de timing aanpassen, echter wat hij ook probeerde er veranderde niets. Alles dus los gehaald en ……… verrassing, alles onder de roest, vast of versleten.

 

Het was zelfs een klein wonder dat ik de auto zelf heb kunnen starten en laten lopen.

Nu moet je weten dat mijn auto waarschijnlijk op Scheveningen heeft gereden bij een of andere strand of surf tent (vond hier namelijk meerdere parkeer tickets van) hoogst waarschijnlijk heeft mijn auto heerlijk stoer door de branding gereden en is daarna nooit fatsoenlijk onderhouden. Het zou ook de hoeveel roest kunnen verklaren die ik eerder vond.

Maar dus alles versleten , gelukkig is mijn Nekaf niet de eerste die Dennis onderhanden heeft genomen en heeft gelukkig  veel ervaring en ook wat gebruikte onderdelen. Op deze manier en met wat nieuwe onderdelen ook dit probleem opgelost. Dus opnieuw proberen of te stellen, dit lukt wel maar loopt nog niet lekker. Weer een nieuwe zoektocht, hierbij komen wat vacuüm problemen naar voren van o.a. een lekke leiding bij de versnellingsbak.

 

Hij heeft zelf een nieuwe leiding gemaakt en vervangen. Nog steeds niet probleemloos lopen.

De volgende boosdoener was de carburateur, een andere ( van Dennis zelf ) geprobeerd en dat ging goed, dus die van mij uit elkaar en daar waren de oorzaken. Alle membranen uit gedroogd, pakkingen die versleten waren en niet alles goed gemonteerd. Gelukkig heeft hij van drie carburateurs en wat nieuwe onderdelen (en heel veel geduld ) gelukkig een goed exemplaar gemaakt.

 

Dit probleem opgelost en ja hoor hij doet het eindelijk zoals het hoort…

Een volgende klus ( ik beschrijf alles als aparte klus, maar alle klussen liepen gelijk tijdig en liepen dus door elkaar heen)  waren de remmen, ik heb deze zelf vervangen incl. alle slangen, rem cups, en remschoenen. Echter kreeg ik ze alleen niet goed ontlucht en afgesteld, met twee man en een brug werkt dit toch wat makkelijker, en ik had het probleem dat ik in het vulpotje steeds vloeistof kwijt was maar geen lekkage kon vinden. Ook hier heeft een grondige zoektocht uitkomst gebracht. De remmen zijn ontlucht en goed afgesteld, remt kaars recht. De lekkage is niet gevonden, maar de gebruikte slang van de vulpot naar de remcilinder blijkt niet goed tegen rem vloeistof te kunnen….. deze wordt dus vervangen door een geschikt exemplaar.

Als laatste had ik gevraagd of Dennis de Nekaf ook zou kunnen uitlijnen, ik had wel wat tips gehad over zelf doen met een touwtje en wat andere tips. Maar nadat ik al zoveel heb geïnvesteerd in de Nekaf ga ik hier echt niet op besparen, dus gewoon goed laten doen.

 

Dit blijkt een goede beslissing te zijn geweest aangezien het rechter voorwiel 3 cm …….! Uit het spoor stond, dit kan o.a. het bekende shimmen van het stuur veroorzaken en kan een ongeval of andere schade tot gevolg hebben.

Ondertussen dat de Nekaf uit logeren was, had ik de tijd om de garage op te ruimen en in te richten naar mijn zin, heel veel weggegooid, en schoon te maken.

Ik had echter ook een Triumph Spitfire waarvan ik afscheid ging nemen maar ook nog wat afstel werk aanzat, in deze periode daar aan kunnen werken én kunnen verkopen.
Gelijk mijzelf verwend met een andere personen auto (geld op de bank is zo 2019) namelijk een Volvo S80 4.4l V8 uit 2006.
En gelijk ook mijn oude S80 verkocht.
Jullie zien ik heb zelf ook niet stil gezeten.

 

EINDELIJK !!!!!!

Het verlossende telefoontje komt…..

HIJ IS KLAAR !!!!!

Dinsdag 28 januari 2020 was de dag dat ik hem op zou halen, s’middags eerst  samen een proefrit gemaakt, met een glimlach van wel twee meter breed op mijn gezicht, de eerst rit gemaakt sinds aankoop in Juni 2018. Dit was de beleving die ik gemist had……. Ik had met mijzelf afgesproken dat hij alleen nog op eigen kracht zou rijden, niet meer op een aanhanger ofzo… Gelukkig was dinsdag een mooie dag, mijn broer zou mij afzetten en ik zou dan binnendoor van Made naar Etten-Leur rijden. Zo gezegd, zo gedaan, alleen tijdens het ritje besloot het te gaan regen én hagelen… Zo zonder voorruit of huif wordt je dan best wel nat en koud, maar wat dondert het ik rijdt in mijn eigen Nekaf :-). Pet op, dikke jas en handschoenen aan en rijden maar, de overige automobilisten gingen langzaam rijden en keken erg verwonderd maar ook vele duimpjes omhoog gehad.

De Nekaf staat nu weer lekker te drogen in de garage en te wachten op mijn ongeduldige handen om hem nu zo snel als mogelijk af te maken. Er zijn nog een paar kleine problemen zoals, een niet werkende snelheidsmeter (vastgeroest binnen werk) de temperatuur komt nog niet goed (andere thermostaat proberen of eventueel het blok spoelen in verband met eventuele verstopping) en nog wat kleine dingen die ik als uitdaging in plaats van probleem zie.

Ik houd jullie, nu ook weer wat sneller, op de hoogte .

Grt Peter

 

Eindelijk, maar ik ken mezelf en zal hem eerst helemaal afmaken, zoals radio inbouw, opnieuw spuiten, bestickeren/schilderen (door RJ Army) en voorzien van allerlei leuke toe behoren.

 

Weet u hoe vaak het woord chassis in totaal is gebruikt voor deze blog?
Stuur ons een berichtje en krijg 10% korting op maatwerk shirts.

 

X