Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Restauratie Nekaf M38a1

Koninklijke Landmacht Embleem Regiment Verbindingstroepen
543 verbindingsbataljon

Goede dag,
Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Peter van Dongen ben 55 jaar en in het dagelijkse leven een vrachtwagen chauffeur bij Jumbo Supermarkten in Breda. Het klussen aan auto’s is al lang een hobby van mij en ben 9 jaar geleden aan mijn Triumph Spitfire uit 1978 begonnen om hem helemaal te restaureren. Dit heeft ongeveer 3 jaar geduurd maar is nu ook in een staat die beter is dan nieuw staat. Verder ben ik Volvo liefhebber en heb een halfjaar geleden mijn droom auto verkocht nl een V70R uit 2004. Hoe kom ik dan aan de Nekaf liefde, voor mijn V70R had ik een Nekaf met aanhanger, ik reed hier echter te weinig in aangezien ik ook nog een motor had en in combinatie met mijn werk en een eigen huis niet veel tijd over hield. Echter toen ik de Nekaf verkocht, om de V70R te kunnen kopen, kreeg ik al spijt toen hij de oprit af ging. Ik heb nu dus weer een Nekaf gekocht met de bedoeling om deze ook helemaal uit elkaar te halen en zo goed mogelijk op te knappen/restaureren . Ik wil hem zo goed als mogelijk opknappen en in de staat brengen die ik in gedachten heb.
En in een uitvoering die niet echt bestaan heeft . Ik heb als dienstplichtige gewerkt op de administratie van de D-543 Verbindings Bedienings Compagnie (verbbedcie) in Breda en vind het leuk om ook hem in die uitvoering te maken. Echter hadden wij geen Nekaf maar een Volkswagen combi. Ook komt er een radio in te zitten die er waarschijnlijk nooit echt in heeft gezeten. Het wordt een dubbele SEM35 ook komt er een losse SEM35 in manpack bij. Alle radio’s zullen ook werkend zijn.

Deel 1

Nekaf M38a1 - RJ Army
Kavellijst Militaire voertuigen 1992
Kavellijst

13 januari 2019

Nu over het restaureren van de Nekaf,
Ik heb de Nekaf al sinds de zomer maar heeft een tijd stilgestaan in de garage i.v.m. gebrek aan tijd.
Echter nu ga ik vol gas en wil hem rond mei af hebben.
De body gaat eraf en wordt vervangen door een nieuw exemplaar, verder gaat alles eraf en de motor eruit, zodat ik een kaal chassis overhoud.
Ik zal dan alles opnieuw schilderen en spuiten.

Ook zullen vele pakkingen en lagers vervangen worden ook de assen e.d. zullen aan een inspectie onderworpen worden.
De staat van de motor en de versnellingsbak is nog onbekend en zullen dus ook geheel of gedeeltelijk uit elkaar gaan.
Tot zover dit eerste stukje, ik zal hopelijk wekelijks deze blog bij houden tot het moment dat deze blog gelijk loopt met de staat die de Nekaf nu heeft.

Alle tips en trucs zijn natuurlijk van harte welkom.
(de volgers op de Facebook site Legervoertuigen.nl hebben een kleine voorsprong, maar ik zal nu alleen nog op deze site verder gaan met sporadisch een berichtje op de Facebook site)

Hopelijk heeft iedereen er veel lees plezier aan en wie weet helpt het anderen in hun zoektocht.

Deel 2

Nekaf distributietandwiel - RJ Army
DSC 0575 1
DSC 0048 1 1
motorblok nekaf - rj army
Nekaf Blog - gereedschapskar - RJ Army Merchandise

24 januari 2019

Voor ik begonnen ben met het werk aan de Nekaf eerst mijn garage goed opgeruimd en het goede gereedschap bij elkaar verzameld en in 1 gereedschapskar gelegd, werkt een stuk makkelijker. Gelukkig heb ik al mijn gereedschap nog van mijn Triumph Spitfire restauratie. Verder ruimte gemaakt om alle gedemonteerde onderdelen op te slaan in de stelling. Aangezien ik het geluk heb een inpandige verwarmde garage te hebben waar ook vloerbedekking in ligt , ook maar de vloer afgedekt met een groot zeil, is ook wel makkelijk met evt. olie lekkages. Ook een aantal soorten sluitzakjes voor de diepvries gehaald om alle moertjes en boutjes en kleine onderdelen in op te bergen.
En nu eindelijk aan de klus, ik heb de Nekaf bij Patrick uit Nispen gekocht www.M38A1.nl . De auto deed het niet omdat het distributie tandwiel defect was en ik kreeg die er dan ook nieuw bij, de body was in vond ik een slechte staat en had voor mijzelf al besloten om hier een nieuwe op te zetten. Ik had ondertussen al opgezocht wat dat ongeveer zou kosten, en vond het voor mij beter dan de oude helemaal op te knappen.

Om bij het distributie tandwiel te komen ben ik begonnen om de radiator en alles daaromheen te demonteren, kwam er wel achter dat het handiger was geweest om eerst de spatborden en grill te demonteren en dan pas de radiator. Je kan hem namelijk makkelijk lek prikken aan alle scherpe randen . Aangezien het de bedoeling is om de hele body te verwijderen heb ik ook de motorkap en het raam verwijderd, dit gaat erg makkelijk je tilt ze er zo af als je ze in de juiste hoek houdt.
Om bij het tandwiel te komen moet de poelie aan de voorkant eraf , dus ook gelijk maar een setje poelie trekkers gekocht bij de lokale autoshop. Eerst de olie afgetapt en de carterpan verwijderd, gelukkig zat er bijna geen rommel in de olie, die overigens pik zwart was. Toen de olie eruit was kon de distributie deksel eraf, het tandwiel was inderdaad wel kapot.

Het verwijderen van het tandwiel gaf wel veel problemen, uiteindelijk met een twee poot poelietrekker en een paar blokjes hout om de poten in de gaten van het tandwiel te klemmen kreeg ik het tandwiel er eindelijk af. Dan kan het nieuwe tandwiel erop……. Toch? Maar staat de timing wel goed, nee natuurlijk! Op de site van legervoertuigen.nl een oproepje geplaatst en binnen de kortste keren tig adviezen gekregen. De belangrijkste was als de eerste (aan de voorkant) cilinder boven staat en de achterste kleppen op kantelen staan (je kan ze dan heen en weer bewegen) dan zorg je ervoor dat de “0” tekens tegenover elkaar staan. Dan staat de timing goed, het was even prutsen maar uiteindelijk gelukt.

Terwijl de carterpan en de distributie deksel eraf waren aan het twijfelen geslagen over welke kleur het motorblok zou krijgen Ral 6014 (legergroen) of Ral 6021 (mintgroen), het blok was nl. gereviseerd in diensttijd (welke niet overigens) en had beide kleuren. Uiteindelijk besloten voor de mint groene variant, omdat ik hem tot op een bepaalde hoogte historisch correct wil hebben. Het motorblok en alle vast gemonteerde delen worden dus mintgroen, de dynamo, startmotor en poelie’s worden zwart en de versnellings– en reductie bak weer legergroen. Het zal ongetwijfeld niet helemaal correct zijn en wat discussies geven.

Nu was ik verder aan het twijfelen, zet ik de motor weer in elkaar en probeer alles aan de praat te krijgen, of ga ik verder met demonteren en haal nu alles in 1 keer uit elkaar. Gekozen voor de laatste optie en ga dus nu beginnen met het demonteren van de body , maar daar de volgende keer meer over.

Deel 3

Nekaf zonder wielen - RJ Army
Motorblok met labels
olie lekkage stuurhuis nekaf - RJ Army
Volvo met Nekaf body

3 februari 2019

Nu ik besloten heb om de body te verwijderen en een nieuwe body set te kopen, kan het demonteren beginnen.
Ik wil de body er wel heel afhalen aangezien ik het plan heb om de losse delen te verkopen.
Om de body eraf te halen moeten er eerst heel veel draden en kabels verwijderd worden, sommige zijn waarschijnlijk nog nooit los geweest in 60 jaar tijd en zullen dus wel goed vast zitten.
Ook heeft de auto in Scheveningen gereden, zoals een aantal parkeer tickets doen vermoeden, dus ook het zout zal wel zijn werk gedaan hebben.
Voordat ik begin met de body heb ik eerst de remmen onderhanden genomen, de auto stond wel in zijn vrij maar wou niet voor of achteruit, en aangezien ik lekker in het zonnetje buiten aan het klussen was kreeg ik dus de auto bijna niet naar binnen. Ik heb de hele auto op as steunen geplaatst en de banden en remtrommels verwijderd.
Dat laatste ging ook niet zonder slag of stoot, maar een groot stuk hout en een stevige hamer , doen wonderen. Alles is er heel afgekomen en de trommels zagen er ook erg netjes uit, geen diepe krassen of groeven.

Toch voor de zekerheid de trommels met een schuurtol op de kolomboormachine schoongemaakt en de roest randen verwijderd zodat ze soepel over de remschoenen passen. De rem cilinders en de remschoenen heb ik ook verwijderd zodat de trommels lekker leeg zijn en soepel draaien. Ook wordt alles vernieuwd dus dan maar gelijk weg halen.
Nu de auto ontdaan is van de wielen en de remmen en op blokken staat is het natuurlijk lekker werken en kan je vanaf onderen overal lekker bij

Ik ben begonnen bij de motor, zoveel mogelijk gelabeld met Tessa-crepé en gelijk foto’s gemaakt om alles vast te leggen.
Nu weet ik nog hoe alles zit maar dat kan over een half jaar wel anders zijn.
Met een digitale camera zoveel mogelijk vast leggen en opslaan op de laptop die in de garage staat, ondanks dat de nummers op de stekkers en kabels staan, die zijn namelijk bijna niet meer te lezen.

Tijdens het demonteren gelijk alle ontbrekende onderdelen, zoals schroeven, boutjes enz. noteren ,zodat ik een overzicht krijg van wat ik nog moet aanschaffen. Ook gelijk de pakkingsets noteren want die moeten natuurlijk allemaal vervangen worden. Gelukkig bezit ik ook het detailboek van de Nekaf , hierin staat precies welke moeren,bouten enz. nodig zijn per onderdeel, tevens bied het handboek en ook de diverse websites genoeg lees en leer materiaal om kennis op te doen voor het demonteren.
Veel stekkers gaan moeilijk los en laat ik dan ook een avondje in de kruipolie weken en vaak lukt het dan wel. Heel af en toe (2x) moet ik helaas toch een draad doorknippen om iets los te krijgen. Met de moeren en bouten gaat het ongeveer hetzelfde, echter hier pak ik sneller de haakse slijper, aangezien de meeste moeren en bouten toch vervangen gaan worden, echter gaan de meeste verrassend goed los. Het meeste werk gaf echter het dashboard paneel, hier lopen zoveel draden en kabels en zit alles zo op elkaar gepakt dat je er moeilijk bij kan komen en ook hier zaten de diverse (grote) moeren goed vast. Ook hier weer veel foto’s gemaakt. Het instrumenten paneel gaat wel helemaal over in het nieuwe dashboard dus dat scheelt wel veel werk met demonteren. Toen het paneel los was wou het er nog niet uit de stuurstang zat in de weg, dat leek een klein probleem, maar het stuur wou er niet af. Dan maar het hele stuurhuis demonteren, maar dat duurde toch een hele zondag middag omdat sommige moeren of bouten goed verstopt zitten achter bv de hoord rem cilinder. Uiteindelijk komt het stuur er helemaal uit en kan netjes weg worden gezet………….. Een kleine tip, haal eerst de olie eruit voordat je hem op zijn kop zet en de garage de volgende ochtend naar olie ruikt…..

De meeste kabels, en bedieningen zijn nu los of verwijderd, nu moet het interieur eruit, zoals de stoelen, brandstof tank, achter zitje enz. Gelukkig zat daar niets tegen, en kon ik snel verder met het verwijderen van de verlichting. Gaat toch allemaal veel meer tijd inzitten dan je denkt als je zegt, ik haal de body er wel even af……..

Ondertussen een telefoontje gekregen van Reomie, er staat hier een doosje voor je klaar…….. Spannend………..

Deel 4

body in kist- rj army
body aan de takel - RJ Army
Nekaf Blog 4 - body uitpakken - RJ Army
motor aan de takel - RJ Army
body aan de takel - RJ Army

10 februari 2019

Zoals in de vorige blog beschreven heb ik een telefoontje gehad van Reomie in begin december, Sinterklaas heeft mijn cadeau daar achtergelaten en of ik het zelf op wilde halen, het past waarschijnlijk niet door de schoorsteen…. Natuurlijk Sinterklaas, met de Volvo en een flinke autotransporter erachter op naar Ooij vanuit Etten-Leur toch een stukje rijden.

In Ooij aangekomen de dijk opgereden bij de Waal (nu snap ik Sinterklaas ook, de boot kan daar goed aanleggen…) en gelijk bij Reomie het terrein op. Ze zitten daar op de plaats van een oude steenfabriek. Netjes ontvangen aldaar en aangezien ik nog even moest wachten een mooie rondleiding gehad over het terrein en de loodsen. Niet veel later kon de grote kist met de nieuwe body kit achter op de aanhanger en weer terug richting Etten-Leur.
Ondanks dat de garage was al opgeruimd en klaar gemaakt voor ontvangst moest de kist toch een nachtje buiten slapen, en dan s’ ochtends het spannende moment de kist open maken………. Of toch nog maar even wachten, voor de laatste optie gekozen omdat ik niet de nieuwe kit wilde beschadigen in de garage en de Nekaf nog veel verder uit elkaar moet.

Nu wil ik echt snel verder om de body eraf te krijgen, begonnen nu met de bedradingen uit het chassis te halen en de verlichting achter demonteren, de oorlogsverlichting gaf geen probleem maar de aangepaste Nekaf verlichting zat goed vast. Dus de nieuwe eigenaar heeft geluk, ook laat ik alle bevestigingsogen zitten, wel alle maten opgenomen en wederom gefotografeerd, verder heb ik de zijknipperlichten en beugels verwijderd. Om op de nieuwe body alles op de goede plek te krijgen heb ik van karton afteken mallen gemaakt van de schroef gaten in de body, aangezien de nieuwe er geen heeft, alles wel 3 keer nagelopen want als de oude body direct weg is (ik heb daar al heel snel een koper voor) kan ik niets meer nameten. Om alle andere stroomkabels, zoals de aanhanger verlichting, de 24v aansluiting aan de zijkant, de radio voorbereiding en alle dikke accu kabels los te krijgen, heb ik alle doorvoer rubbers doorgesneden, ik had al een nieuwe set body rubbers besteld dus dat kon geen kwaad. Gelukkige zat er ook hier niets tegen en kwam het grote moment om de body, na het verwijderen en doorslijpen van een paar boutjes, eraf te tillen.

Ik heb aan het plafond van mijn garage een hijsoog gemaakt met keilbouten die in totaal 700 kg aan kunnen, en ik had nog een oude handtakel als hijs middel. Na in totaal 4 sjor banden kruislings te hebben bevestigd kon ik eindelijk takelen, maar echt handig werkt zo’n handtakel niet, maar het gaat en al snel komt de body los, ook hier zit het weer niet tegen. Wanneer komen de tegenslagen nou?.. Het chassis kan ik er zo onderuit rollen en de body op twee “hondjes” plaatsen en tijdelijk buiten opslaan.
Nu is ook het moment aangebroken om de grote kist uit te pakken, ik moet namelijk wel weten welke gaten ik moet overnemen op de nieuwe body. Ook wil ik de rest nalopen voordat het te laat is, ik heb al wel gezien dat ik diverse zaken omruil zoals o.a. scharnieren, klemmen en wat andere kleine zaken die verraden dat het een nieuwe kit is i.p.v. een echte oude..

Zo stap 1 is klaar, nu nog “eventjes” de motor en de versnellingsbak eruit. Ik heb namelijk besloten om alles te demonteren zodat de motor en de versnellingsbak ook makkelijk nagekeken kunnen worden, ook is het makkelijker om het chassis te schilderen. Met het takelen van de body kwam ik erachter dat een elektrische takel toch handiger en veiliger zou zijn, op naar de bouwmarkt en een takel aangeschaft die op enkele draad 300kg en op dubbele draad 600 kg mag takelen, aangezien mijn hijsoog 700kg aankan is er geen probleem en 600kg moet ruim genoeg zijn.

Ik ben begonnen met het demonteren van de bedrading van alles wat aan de motor zit, natuurlijk ook hier weer overal foto’s gemaakt en alles gelabeld. De diverse brandstof en remleidingen zijn er allemaal heel afgekomen, de brandstof leiding maak ik schoon en plaats ik terug, de remleidingen worden vervangen door nieuwe zodat ik silicone remvloeistof kan gebruiken. Verder de dynamo, de baf kast en veel losse componenten gedemonteerd. Ook de hoofdrem cilinder en alle andere losse delen die aan het chassis zitten, ik wil tenslotte een kaal chassis over houden. Nu ben ik zover dat de motor eruit kan, maar i.v.m. gewicht besloten om de versnellingsbak los te koppelen en ook de koppeling los te halen. Een dag van tevoren alle olie er al uit laten lopen zodat het met takelen geen smeerboel word. Als eerste de aandrijf assen losgekoppeld van de versnellingsbak, hier sneuvelen twee kruiskoppen, maar die worden toch ook vernieuwd dus niet echt een probleem. Nu de versnellingsbak eerst losgehaald en proberen eruit te takelen, hier hielp een blok hout en een paar flinke tikken met een vuistje om het los te krijgen, ook de koppeling was er net zo snel uit, maar moest wel even en blok hout onder de achterkant van de motor leggen omdat hij nog maar aan twee steunen voor vastzat en achter helemaal los was, gelukkig zit er aan de motor de originele hijsbeugel. Met de nieuwe takel is het een koud kunstje om de motor eruit te halen, deze wordt ook netjes op een “hondje” geplaatst net als de versnellingsbak. Op deze manier kan ik alles makkelijk verplaatsen in de garage om het werk baar te houden.

Op naar de volgende klus, de assen er onder uit. Weet je nog wat ik zei over tegenslagen…….

Deel 5

DSC 0025
geslepen beugels body nekaf - RJ Army
gereedschap - RJ Army
Chassis Nekaf - RJ Army
Nekaf body met chassis - RJ Army
Nekaf Chassis - RJ Army
RAL6014 groene body - RJ Army

18 februari 2019

Nu de motor er eindelijk uit is, kan ik gaan beginnen met het demonteren van de assen en de veren pakketten. Bij mijn vorige Nekaf had ik al eens het veren pakket vervangen en dat viel best mee, maar 2 bouten van de grote U beugels draaide ik kapot. Om dit weer te voorkomen eerst alles met WD 40 ingespoten, maar dat werkt dus niet. Dan maar echte kruipolie halen en dat weer een nachtje laten in trekken. Met een grote moment sleutel aan de slag om de kleine U beugels die aan de veer zitten los te halen……… maar hoeveel kracht ik ook zet het komt niet los. Wacht even draai ik wel de goede kant op? Nog eens nakijken, ja ik doe het goed maar toch geen resultaat, oké dan pakken we de brander erbij, ondanks dat het een kleine gas brander is wordt het goed heet, weer de moment sleutel erop, en…. geen resultaat !  Nu wordt het vervelend, en komen de eerste problemen.

Aangezien ik niet te veel tijd wil verliezen met deze demontage pak ik het groot aan en de haakse slijper komt erbij. Helaas zijn dit geen goedkope beugels, maar ze zitten alle 4 muurvast. Zal ongetwijfeld nooit vet hebben gehad en ook de zoute zeelucht zal zijn werk hebben gedaan, maar nu liggen de assen binnen de kortste keren los van het chassis.

Het chassis heb ik op 4 as steunen geplaatst om het beter te kunnen schoonmaken, maar het ligt niet helemaal recht. Natuurlijk stonden alle steunen op dezelfde hoogte want dat had ik nagemeten, maar ik zal wel iets hebben fout gedaan want het chassis raakt maar op 3 plekken de steunen i.p.v. 4 plekken. Toen ik mijn huis kocht heb ik de garage vloer geëgaliseerd dus die is waterpas, alles nog eens nameten. De steunen zijn goed maar er zit toch ruim anderhalve centimeter verschil tussen links en rechts achter. Het chassis is getordeerd. Ja hoor binnen een week 2 problemen, ze komen toch nog de tegenslagen.
Om verder met het chassis te kunnen moet het eerst ontdaan worden van alle verf lagen en roest vorming. Gelukkig beschik ik over een ruime oprit en kan buiten aan de slag met het schoonmaak werktuig. Ik gebruik o.a. een verf brander, haakse slijper en boormachine met div. slijp schijven. Maar waarom dan niet laten stralen? Ik wil een auto opbouwen die gewoon gebruikt kan worden en hoeft zeker niet in showroom conditie te zijn, en ik vind het veel te leuk om zelf zoveel mogelijk te doen. Omdat het chassis toch wel wat weegt een houten balk met wieltjes eronder gemaakt zodat ik het makkelijk naar binnen en buiten kan rollen, je moet het jezelf wel makkelijk maken natuurlijk.

Ik ben naar Dennis van Autoryma in Made gegaan en hem het probleem van het torderen voorgelegd, moet ik hier iets mee of is het een acceptabel probleem? Op zijn advies toch het chassis maar laten richten, hij is bang dat ik de nieuwe body scheef of er zelfs de scheuren intrek als ik er niets aan doe.
Via de site www.legervoertuigen.nl ook weer voldoende tips en advies gekregen en zelfs een aanbod om alles te regelen voor mij.
Echter Dennis had een goed en betrouwbaar adres waar hij al eens een chassis van een Dodge had laten doen. Het was redelijk in de buurt namelijk  in Westervoort bij Bergeijk bij de Beukers groep (dit een autoschade bedrijf voor o.a. vrachtwagens en bussen).

Ik heb het chassis op de nieuwe body gelegd om te kijken waar de gaten moeten komen, maar aangezien het niet netjes recht lag toch maar niets afgetekend. Eerst moet het chassis weg om te laten richten, een afspraak gemaakt en binnen een week kon ik hem brengen. Daar aangekomen met de heftruck het chassis uit de aanhanger en voor de zekerheid alle adres gegevens doorgegeven, ze wisten niet precies hoelang het ging duren. Aangezien ik toch voldoende werk heb maakte dat mij ook niet zoveel uit, best lekker wat extra ruimte in de garage.
Na anderhalve week telefoon, het is al klaar !!!!!!!!
Dat is snel, dat lijkt Overt… Wel.
Dat is nog eens super service, het was inderdaad getordeerd en wel de 2 centimeter die ik ook had gemeten.

Nu alles zo snel terug is, ben ik ook maar met de body begonnen. Alle naden aan de onderkant worden afgekit met een overschilderbare kit, omdat er toch wel wat naden open staan waar zand in kan blijven zitten kit ik alles ruim af, de kokerbalken , waar o.a. de houten balkjes inzitten, worden met RX7 in spuitbus behandeld. Op deze manier kan er bijna geen roest ontstaan en kan het zeker weer 40 jaar vooruit. Na een aantal tips gaat het hele chassis in de RX5 en daarna in de RX10 in de kleur 6014, ook de holle ruimtes worden met RX7 behandeld, met deze combinatie is het bijna roestvrij en bestand tegen o.a. steenslag.

De onderkant van de body begint al wat te worden….

Deel 6

verroeste veren Nekaf- RJ Army
geschilderde veren Nekaf- RJ Army
Keering demontage - RJ Army
Foto Achteras Nekaf - RJ Army
Nekaf Blog 6 - SEM35 radio - Rj Army
Nekaf Blog 6 - Technische Handleiding M38a1 Nekaf Jeep - RJ Army
Kentekenplaten DH-54-23 KP-94-53 / RJ Army
domeinen advertentie - RJ Army

25 februari 2019

Het hele chassis staat nu netjes in de RX5, wat schildert dat fijn zeg, net een hele dunne olie laag.
Ik had het chassis zo goed als ging netjes schoon gemaakt en roestvrij, echter de RX5 werkt het beste op roest…….

Oké, weer wat geleerd en een tip voor ieder ander, de roest hoeft er niet helemaal af!

Terwijl het chassis aan het drogen is, ben ik ondertussen ook bezig met de eerste andere delen schoon te maken en op te knappen.
Mijn doel is namelijk om zo snel mogelijk weer een rollend chassis te krijgen, dus begonnen met de veer pakketten schoon te maken en opnieuw in de verf zetten.

Na een dagje flink poetsen en verven ziet het er best netjes uit, ik heb de veren niet uit elkaar gehaald maar lekker laten zitten, er waren geen bladen gebroken dus voor mij goed genoeg.

De veerstroppen die ik had door geslepen konden natuurlijk zo de prullenbak in maar degene waar ik mijn body aan had verkocht had nog gebruikte liggen van zijn project waar hij mee ging stoppen. Voor een vrienden prijsje overgenomen en thuis aangekomen zaten er ook de schokbrekers bij en voldoende materiaal om alles weer netjes op te bouwen. Aangezien hier ook overal roest zat ook deze opgeknapt en weer netjes in de verf gezet.

De achteras was nu aan een opknap beurt toe, hier zitten ook zoveel lagen verf op dat veel zo losbreekt de rest ga ik met een verf brander te lijf en met een plamuurmes steek je de vellen er zo af. Daarna met een schuurtol op de boormachine en het is weer mooi glad voor de volgende verf beurt. Op de uiteinde van de assen was geen enkele vorm van lekkage te zien, dus die heb ik lekker laten zitten, maar de keerring naar de aandrijfas wel vervangen. Met een elektrische “lucht’ sleutel de grote moer los gekregen en daarna kon ik bij de keerring, hier heb ik 2 kleine gaatjes geboord en daar een zelf tappende bout in gedraaid. Hierdoor heb je voldoende materiaal om de keerring er uit te halen zonder iets te beschadigen, alles schoon gemaakt en de nieuwe keerring met vloeibare pakking terug gezet, zo dicht de hele ring goed af.

Ik had alle olie al uit het differentieel laten lopen en kon dus ook de achterafdichting er zo afhalen, oei oei….. flink roest op de tandwielen. Gelukkig alleen oppervlakte roest wat er met een plamuurmes er zo afging, alle tandwielen goed schoon gemaakt, nieuwe pakking er tussen en alles weer dicht gemaakt. De hele achteras op een dolly gelegd en zo kan ik er makkelijk mee naar buiten om alles weer netjes in de verf te zetten.

Tussen alle lichamelijke arbeid door, heb ik ook heel veel op het internet gezocht naar allerlei leuke spulletjes voor op de Nekaf. Mijn auto was helemaal kaal toen ik hem kocht en ik vind het toch leuk om een beetje aan te kleden. Ik heb tot nu toe de brandblusser, het ontsmettingsapparaat, een dubbele Sem35 Radio inclusief alle toebehoren voor in het voertuig, het camouflage net, diverse pukkels en ransels en een complete plunjebaal. Samen met wat oude kleding is de Nekaf weer leuk aan te kleden. De Sem35 heeft waarschijnlijk nooit echt in de Nekaf gezeten en ik moet dus ook zelf een tafel/rek maken om hem zonder te boren in de auto te plaatsen. Ook weer een leuke uitdaging, maar eerst is de auto zelf aan de beurt.

Tijdens de vele zoektochten op het internet en de diverse leger sites op Facebook heel veel leuke contacten opgedaan, vele van deze mensen hebben mij al van de diverse onderdelen en tips voor zien. Ook heb ik op deze manier een driedelig boekwerk in handen gekregen/gekocht waar heel veel vragen in beantwoord worden. Voor mijn project om de versnellingsbak aan te pakken heb ik ook al bergen met goede tips en adviezen gekregen, inclusief. een mooie uitleg op You-Tube
(Google maar eens op Rick Stivers t90 rebuild).

Tijdens de Wheels onderdelen beurs in Best op 24 feb 2019 (ja idd ik loop nu synchroon met de werkelijkheid) een paar jongens van Het Koude Oorlog Bivak gesproken en daar een aantal goede tips van gekregen, tevens blijkt er een groot liefhebber slechts 2 straten van mij weg te wonen, en een aantal anderen vlak in de buurt. De groene wereld is een hele kleine maar enthousiaste wereld. Via een van de reacties op Facebook kreeg ik een leuke foto van de originele advertenties van de domeinen waar ook mijn kenteken tussen staat. Ook heb ik de originele kenteken platen van defensie laten namaken, echter ik weet niet meer waar of bij wie, maar mooi zijn ze wel.

Aangezien het vandaag mooi weer is en ik weer eens vrij ben ga ik nu weer lekker buiten aan de slag met de  vooras en het schilderen van het chassis. (moet eens voor de gein kijken hoe vaak ik het woord “chassis” heb gebruikt, hopelijk binnenkort gebruikt ik het woord body evenveel….)25

Deel 7

Groen nekaf frame - RJ Army
nekaf differentieel - RJ Army
vooras nekaf - RJ Army
Nekaf Blog 7 - Nekaf Radio - RJ Army
Veren Nekaf - RJ Army
Nekaf Blog 7 - achteras veren nekaf - RJ Army
Nekaf Blog 7 - chassis Nekaf - RJ Army

4 maart 2019

Deze week heb ik een paar dagen extra vrij om verder aan de Nekaf te kunnen, gelukkig zit het weer mee en het is een aantal dagen ruim boven de 15 graden.

Dit zijn de perfecte temperaturen om mijn doel voor deze week te halen. Het chassis weer rollend maken.
Het chassis was al in de RX5 gezet en na 24 uur drogen kon het in de RX10, die was in de RAL kleur 6014 maar helaas niet mat.
Deze laag is extra sterk en bestand tegen steenslag, ideaal dus voor de onderkant, hiermee zal ik ook de binnenkanten van de spatborden schilderen.
Het zal daarna ook nog 1 keer in de matte verf worden geschilderd.
Terwijl het chassis in de zon ligt te drogen van de 1e verfbeurt ben ik begonnen met de vooras.

Eerst de verf er weer afbranden en schuren en daarna kijken waar de eventueel lekkage’s zitten, slechts aan 1 uiteinde zat wat olie of vet, voor de zekerheid aan beide kanten maar los gehaald en het oude vet eruit gehaald (een kant was helemaal hard en zwart) en nieuw vet erin.
Met vloeibare pakking, ik had namelijk geen pakkingen op voorraad, de uiteinde weer dicht gemaakt en toen was het weer tijd voor de keerring van de aandrijfas. Met een handig zelfgemaakt hulpstuk, had al een mooi stuk zelfbouw gereedschap voorbij zien komen op
legervoertuigen.nl, kan je de aandrijfas vasthouden terwijl je de borgmoer van de yoke los draait.

Gelukkig ook hier weer geen problemen, met de plafond lier de as op een hondje gelegd en deze kon nu ook naar buiten om te
schilderen. Eerst spuit ik alles dun met een spuitbus, zo kom je namelijk in alle kleine hoekjes waar je met een kwast bijna niet komt, even laten
drogen en daarna met de kwast afwerken. Al zeg ik het zelf, best een net resultaat.

Aan het einde van de dag krijg ik via Facebook een berichtje van een oud collega die deze blog volgt, of ik interesse heb ik een radio voor in de Nekaf. Hij had deze over en lag stof te happen op zolder, oja, hij hoefde er niets voor te hebben……… Ja natuurlijk heb ik hier interesse in. De volgende dag gelijk opgehaald en hij had ook nog een mooie kist voor mij klaar staan. Erik nogmaals bedankt !

Helemaal happy en gelijk weer vol energie gelijk nog maar even s’avonds het chassis in de mat verf geschilderd, met deze mooie temperaturen moet je lange dagen maken.

Het chassis is mooi op gedroogd en ik kan dus aan de bak om er weer iets rollend van te maken, echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je maar twee handen hebt en er soms wel 3 of 4 nodig hebt. Maar voor ieder probleem verzin ik wel een oplossing. Het
leek een prima plan om het chassis op schragen te leggen en dan de veren er onder hangen, echter de veer schommels waren krom, met soms een verschil van 1,5 cm. Ik heb ze uit het chassis gehaald, de rubbers eraf gehaald en weer terug geplaatst, daarna de brander erop
en met een grote pijp van een meter recht gebogen, kost je wel een uurtje en wat zweet , maar het past weer. De veren weer gemonteerd aan de achterkant en daarna proberen de as erop te krijgen, dit ging niet zoals ik het had voorgesteld.

De veren er weer af gehaald en de achteras met het differentieel met de onderkant naar boven, vast gelegd met blokjes hout, nu kan je de bladveren er zo opleggen…… De veren vast gemaakt met alle beugels (draai niet alles gelijk vast, dit werkt straks makkelijker.) let wel
even op dat je de veren er goed oplegt want je moet alles in spiegelbeeld doen, aangezien het differentieel onderste boven ligt.

Nu alles vast zit de as over de veren heen gekanteld zodat ze nu goed onder het chassis passen. De achterkant eerst gemonteerd, de veer schommels heb ik niet te strak aangedraaid zodat ze makkelijk heen en weer kunnen bewegen.
En nu kom ik 4 handen tekort, ik moet of de assen optillen en dan de veren in het voorste gat vast maken, of ik kan nu het chassis laten zaken. 
Maar voor beide oplossingen kom ik handen tekort, maar creatief als ik ben, een touw aan de achterste schraag gemaakt, daarna het chassis optillen aan de achterkant en met het touw aan de voet vastgemaakt kan ik de schraag weg trekken.
En wonderwel werkt het nog ook.

Nadat de achter veren en as op hun plaats zaten nu alles goed vastgezet. Nu ik eindelijk de juiste manier had gevonden hoe het moest zat de
vooras dan ook binnen het uur.

En nu begint het echt leuk te worden, kleine dingen schoonmaken en opknappen zodat je langzamerhand weer een echte auto krijgt.
Sommige dingen krijg ik zo schoon, zoals de stoot rubbers , andere duren ietsje langer.
Al deze kleine dingen nemen wel veel tijd in beslag voordat ze weer netjes in de verf staan.

Gelukkig kan ik met de regen ook in mijn serre werken dus komende week zal ik daar s’avonds veel te vinden zijn.

Deel 8

radio doos-RJ Army
close up radio doos-RJ Army
DSC 0210
versnellingsbak nekaf - rj army
DSC 0208
steunen
sleepoog nekaf - RJ Army

12 maart 2019

Deze week weer gewoon aan het werk dus helaas niet zoveel tijd voor de Nekaf.
De radio die ik gekregen heb heeft een 220v voeding en dat past dus niet in de Nekaf, of ik moet een heel lang verlengsnoer hebben…
Gelukkig heb ik een aantal tips gekregen voor een voeding, ook was ik op zoek naar het bevestigingsrek en de montage plank voor in de Nekaf.
Op een andere internetsite al een ijk apparaat gevonden (nog nieuw in de verpakking) voor het afstemmen van de frequentie.

Op woensdag morgen vol goede moed naar Bram v Buuren Jeeps in Beusichem, daar met Thijs afgesproken want die zou kijken wat hij had.
Hij wist niet zeker of hij een rek en plank had, maar kon mij misschien wel helpen. Daar aangekomen in een geweldig leuke winkel die bijzonder sfeervol is in gericht en vol staat met heel leuk leger speelgoed.
Hij had helaas geen los rek of plank maar wel een complete set (RT GRC 3030 ) inclusief voeding, rek, plank en canvas hoes.
Daar hoefde ik niet lang over te denken, dus de hele set over genomen inclusief nog enkele kabels.
Nu ben ik dus de gelukkige eigenaar van twee sets en kan dus zonder problemen een compleet werkende set in de Nekaf plaatsen en heb voldoende reserve onderdelen, alleen nog een paar kabels nodig die ik hopelijk op de KTR beurs kan vinden.

Als de Nekaf klaar is komen mijn andere zenders in de verkoop, (evenals wat reserve onderdelen), ik had namelijk een dubbele set van de SEM 35 compleet voor in de Nekaf. Deze is compleet met 2 voertuig mounts, volledige bedrading en schakelkast, draagharnas om radio in het veld mee te nemen, de antenne sets en telefoons en hoofdtelefoon.

In het gesprek met Thijs ook nog over de nieuwe body en de versnellingsbak gehad. Hij adviseerde (net als een aantal anderen) om eerst de body te plaatsen op het kale chassis i.v.m. een aantal afwijkingen en maat problemen van de MD Juan body kit. Dit ga ik volgende week doen aangezien ik dan weer extra vrije dagen heb. Thijs bood aan om samen even naar de versnellingsbak te kijken i.v.m.speling en slijtage, ook heeft hij speciaal assen op maat laten maken voor de versnellingsbak van een betere kwaliteit dan de gewone. Deze week dus nog een keertje terug naar Beusichem.

De versnellingsbak is bijna gedemonteerd en kan dus woensdag even op en neer, maar zonder enige kennis van zaken lijkt het er goed uit te zien op wat vliegroest na op 1 tandwiel.

Ook deze week nog snel de garage opnieuw ingedeeld. Het chassis is nu even wat naar achteren verplaatst zodat ik makkelijke aan de body kan werken en goed bij de motor en versnellingsbak kan om ze op te knappen.

Ook diverse kleinere onderdelen schoon gemaakt en opnieuw gespoten, zoals de Baf kast en de sleep ogen van voor en achter.

Helaas deze week op de zaak een grote computer storing op de vrijdag en zaterdag. Zaterdag eerder naar huis gegaan en nog wat kunnen doen, maar de zondag de hele dag weer gereden en dus een verloren klus dag. Bij thuiskomst helaas ook stormschade op mijn platte dak en schade aan de zonnepanelen, dus ook op mijn vrije dag kon ik het dak op om de schade te herstellen. Gelukkig alles kunnen herstellen en repareren zonder grote kosten. Deze week zal dus een rustige klus week worden, maar volgende week er dus extra hard tegen aan. Het doel om eind Mei te kunnen rijden wordt nog niet bij gesteld.

Deel 9

groot + klein tandwiel aan elkaar (links op foto rode body)
kleine ijzeren staafjes - RJ Army
div tandwielen op 1 as op werkbank
DSC 0247

17 maart 2019

Deze week was een kort weekje met weinig tijd om aan de Nekaf te werken, maar toch het een en ander kunnen doen

De versnellingsbak was deze week aan de beurt, na een grondige schoonmaak beurt van de versnellingsbak en transfer case kon ik eindelijk de bak los halen. Gelukkig kreeg ik alle moeren goed los. Ook nog eens naar de You-Tube uitleg gekeken van Rick Stivers ( dit is een echte aanrader voor ieder die het zelf wil doen) maar ondanks de goede uitleg toch even vergeten het grote tandwiel in de transfer case los te halen.

Gevolg is dat de naald lagers uit de hoofdas vielen…. Dat is balen, want de tandwielen zagen er allemaal goed uit. Ook het tripje naar Beusichem kon ik overslaan, ik kreeg namelijk al antwoord van Tonny Kaspers dat de bak en tandwielen er erg netjes uitzagen.

Helaas moest ik de bak toch gedeeltelijk uit elkaar halen ivm de gevallen naald lagers, gelukkig is het een karweitje van niets. Alleen ben ik 1 lager kwijt, dus zaterdag  na het werk even langs Patrick van M38a1 in Nispen, hij heeft een revisie setje liggen en kan dus zondag toch alles afmaken. Zoals gezegd was het een klusje wat binnen twee uur klaar was.

De transfer case ook open gemaakt aan de onderkant en ook deze tandwielen zien er erg goed en onbeschadigd uit, het lijkt wel of beide bakken al eens zijn gereviseerd. Een grote meevaller qua kosten dus.

Op zondag morgen er vroeg uit gegaan om de F1 te kijken en dus ook en lange dag om de versnellingsbak, de transfer case en het bell-house  schoon te maken en te schilderen. Het is altijd weer veel werk om schoon te maken.

Maar het resultaat na schilderen is weer top. Op de hoezen van de schakelpook zitten zelfs nog de originele klemmen , voorzichtig los halen dus en hopen dat het heel blijft. Dit zijn juist de kleine details die hem extra leuk maken.

Helaas was dit alles voor deze week, gelukkig ben ik komende week weer extra vrij en heb grootste plannen.
Hopelijk zit het weer mee, de voorspellingen zijn gunstig.

Deel 10

vuil motorblok nekaf
vuile carburateur
gebroken steeksleutel
motor buiten in lichtgroene kleur
DSC 0276
gespoten zelfde onderdeel op triplex ondergrond
schone carburateur op workmate
DSC 0289
motorblok in takel hoog in de lucht

25 maart 2019

Nadat ik vorige week weinig tijd had, heb ik deze week weer extra vrij ( de vrije dagen gaan er hard door heen, maar alles voor het eindresultaat )
Het weer zit redelijk mee dus kan weer het een en ander buiten doen.
Dit is wel zo fijn want iedere keer de serre opruimen na het schuren is ook geen feest.

Vorige week heb ik de versnellingsbak en de transfercase kunnen nakijken en herstellen, deze week komt het moment dat ze weer aan elkaar vastgemaakt kunnen worden. Maar voordat ik hieraan begin komt de motor eerst aan de beurt. Voordat ik begin met alles los te halen maak ik eerst veel foto’s zodat met monteren ik niet voor verrassingen kom te staan.

Na de foto’s kan ik eindelijk beginnen, alles los gehaald en gelijk netjes gesorteerd weg gelegd. Alle leidingen en stangen eerst op de werkbank gelegd en nogmaals gefotografeerd zodat duidelijk is hoe het vast zit. Met een vorige restauratie van een Triumph Spitfire hiervan geleerd. Dan kom ik een klein probleem tegen, hoe krijg ik de carburateur los? De moeren zitten precies achter de beugel om het blok op te hijsen, dus dan maar deze beugel loshalen. Dat bleek een erg slecht idee, gevolg 1x gebroken steeksleutel.

Na even nadenken en goed kijken, zie ik dat als ik de kleppendeksel weghaal ik er ook bij kan, weliswaar iedere keer maar 1/4 slag los maar het lukt.
Nu komt de carburateur zo los en is eindelijk alles van het blok gehaald wat eraf moest.
En dan is het zover, de motorblok kan naar buiten, alle open gaten in het blok met papier dicht gemaakt en daarna de boortol erop.

De roest en oude verf vliegen eraf, gelukkig hoeft het blok niet tot op het metaal te worden afgeschuurd, hoeft niet 100% strak te worden.
Hierna het blok ontvet, en klaar voor de spuitbus, in totaal 2 spuitbussen gebruikt maar het blok ziet er erg netjes uit. Terwijl het blok aan het drogen is een start gemaakt met het ontroesten en spuiten van de losse onderdelen.
Graag wil ik zoveel mogelijk met de oude onderdelen werken en dus wordt ook heel veel tijd besteed aan het schoonmaken van de koperen leidingen.
Na wat aan prutsen te zijn geweest vind ik de perfecte manier (voor mij dan) met de verfbrander de leiding lichtjes verwarmen en daarna met de staalborstel op de boormachine de verf er af borstelen, de verf vliegt er werkelijk af, ook voor de ijzeren onderdelen werkt dit goed en het ziet er weer als nieuw uit.

De carburateur is ook een klusje op zich, met de Dremel met een klein koperen poets borsteltje kan ik alles netjes polijsten, daarna met rem reiniger schoon spuiten en oppoetsten met een oude sok, het resultaat is zeer bevredigend. Voor de zekerheid even gekeken of het messing filter niet verstopt was, en wat denk je…….. ook hier was dit al vernieuwd. Het lijkt er steeds meer op dat de auto nog niet heel lang geleden technisch goed onderhanden is genomen, ik krijg er een steeds beter gevoel bij.

Nu het blok netjes in de verf staat is het tijd om de nieuwe koppelingsplaat en nieuwe drukgroep te plaatsen. Gelukkig voor mij, maar helaas jammer voor Jan Willem Dekker, las ik dat hij problemen ondervond met het plaatsten van zijn koppelings groep.
Gelukkig hoef ik die fout dus niet te maken, nogmaals dank Jan Willem. Wat ging er fout, op de drukgroep zitten drie vingers, deze moeten op een bepaalde afstand (27/32 inch ofwel 2.14cm)van de drukplaat achter de vingers zitten anders ontkoppeld de koppeling niet.
Heel erg belangrijk is om deze afstand pas af te stellen als de koppelingsplaat en drukgroep zijn gemonteerd.
Ik kwam hierachter doordat bij mij de drukgroep niet goed vast kwam op het vliegwiel, met een luchtsleutel kwam hij nog niet vast. Wat blijkt de drie vingers zaten klem op de stel bouten, gevolg de vingers begonnen te scheuren in het midden daar waar ze de stelmoer raakten.
Gelukkig zag ik dit op tijd, anders was de nieuwe drukgroep gelijk waardeloos.
Belangrijke tip dus, vervang je de drukgroep, meet even op hoeveel speling je hebt op je oude gedemonteerde  en stel de nieuwe (voor montage) ook in op deze afstand, na het monteren hoef je ze dan alleen maar een klein beetje bij te stellen.

En dan nu de grote uitdaging, het blok terughangen in het chassis. Ik heb al het een en ander voorbij zien komen aan problemen dus ik had met voorgenomen om de tijd te nemen. Eerst de versnellingsbak rubbers aan het chassis gemonteerd, alles losjes zodat je een beetje heen en weer kunt schuiven , daarna de motorsteun rubbers aan het blok vast maken. Nu kan het grote hijs werk beginnen, het blok de lucht in en het chassis er onder rollen, alles goed uitgelijnd en voorzichtig het blok zakken.

De versnellingsbak valt gelijk goed in de rubbers…….
Oké dat valt mee, nu het blok verder laten zakken, en wat denk je in 1x goed kan zonder problemen de steunen vastschroeven.
In nog geen halfuur zit het blok helemaal op zijn plaats.

Ik heb nu een luxe probleem, het is zondagmiddag 16.00 uur en heb dus nog wat tijd over. De stoute schoenen aangetrokken en de body de lucht in. 

Het chassis er onder gerold en een start gemaakt met de proef plaatsen van de body, alleen de achterste twee bouten losjes gemonteerd zodat ik alles makkelijk heen en weer kan schuiven, ook de twee spatborden gemonteerd en op het oog op hun plaats gehangen.
Ook hier lijkt alles nog goed te gaan. Maar komende week verder gaan, kijken of het inderdaad

body op chassis achterkant
DSC 0308

Deel 11

DSC 0070 1
DSC 0332
nekaf in garage voorkant - RJ Army
chassis twee gaten boven elkaar - RJ Army
DSC 0333
nekaf in garage voorkant -RJ Army

1 april 2019

Deze week moet ik helaas ook weer gewoon werken en zelfs 1 dag extra….. Ja het is wat als je er maar gewoonlijk maar 4 werkt.. Niet erg veel tijd dus deze week en moet het maar zien wat ik voor elkaar krijg. Het doel is om de body passend te krijgen op het chassis. Ik heb al vele verhalen van bekende en bedrijven gehoord dat er wel tot 40 uur pas, las en buig werk aanzit om een reproductie body (de mijne komt van MD Juan uit de Filipijnen) passend te krijgen.
Ik kan mijn borst dus nat maken.

Zoals ik in blog 10 al schreef heb ik op zondagmiddag de body er even gauw opgezet om te lijken hoe het stond.

De body in de takel gehangen en rustig het chassis er onder gerold.
Ik had al begrepen dat de achterkant iets verder zou oversteken, maar omdat er alleen achterop gaten zitten in de nieuwe body toch hier maar twee losse bouten in gedaan zodat je alles een beetje heen en weer kan schuiven.

Ook heb ik de twee spatborden met twee boutjes gemonteerd, en ik moet zeggen dat staat niet verkeerd.
Maar door gebrek aan tijd kan ik woensdag pas verder, wel lastig om te wachten.

Op woensdag vroeg begonnen en aan het meten geslagen, met een lange waterpas over de uitsparing van het achterwiel de maat genomen naar de band. Na een beetje heen en weer schuiven kom ik op beide kanten uit op 2,5 cm van de band, ook de achterkant ziet er wel strak uit. Om te beoordelen of het allemaal wel recht zit ook de grill gemonteerd, deze heeft nl een vaste plaats en kan maar minimaal verschoven worden dus deze als uitgangspunt genomen om alles af te stellen. Na een klein beetje buig werk aan de spatborden past het erg netjes, dan ook maar de motor kap erop hangen. Ook hier een klein beetje buig en hamer werk , maar ook deze past redelijk goed. Alleen aan de linkerkant zit ongeveer een gat van 1 cm. Oké, is dit nu waar iedereen zich zo druk over maakt……., of heb ik gewoon alle geluk van de wereld. Misschien komt het ook wel omdat alle panelen nieuw zijn en ik dus niet met oud en nieuw door elkaar heen werk… Maar ik hoef zeker geen 40 uur te besteden, misschien een uurtje of drie maar dan zit het ook goed.

Nu alles zo op elkaar ligt lijkt de Nekaf bijna af, maar ik weet dat het meeste werk in de kleine afwerkingen zit, en het oneindig schoonmaken en opnieuw spuiten van de onderdelen. Ook kunnen bouten zo vast zitten dat je er een halve dag mee bezig bent. Maar nu alles zo ligt kan ik gelijk de plaatsen aftekenen om de body te monteren, op twee punten na, past het gewoon op de originele plaatsen, slecht twee hebben 1,5 cm verschil, maar die kan ik zo aanpassen op het chassis. Hij komt dus gewoon op de 11 plaatsen vast te zitten zoals het hoort. Nu alles afgetekend is kan alles weer van het chassis af om de gaten te boren.

Op deze manier kan ik ook eerst al het leiding werk netjes weg werken in het chassis zonder mij in onmogelijke hoeken en gaten te bewegen. Ook heb ik de zondag nog benut om de spatborden in de RX7 te schilderen zodat het steen slag bestendig is, tevens voor de zekerheid ook de naden dicht gemaakt zodat hier geen zand in komt en het weer 60 jaar mee kan

Volgende week weer extra vrij en dus weer grootse plannen.

DSC 0323
nekaf in garage voorkant -RJ Army
nekaf in garage voorkant - RJ Army
DSC 0325

Deel 12

workmate op blauw zeil buiten - RJ Army
bumper op zeil met leidingen - RJ Army
startmotor vuil - RJ Army
DSC 0349
zwart blokje met veer - RJ Army
afgebroken tapeind in blok - RJ Army
DSC 0354
motorblok met zwarte startmotor, dynamo - RJ Army
DSC 0361
body gemonteerd met bouten. - RJ Army

12 april 2019

Dit is de laatste week dat ik extra vrij ben, heb nu 5 dagen achterelkaar om te knutselen. Mijn plan voor deze week is alle rem en brandstof leidingen te bevestigen (en schoonmaken natuurlijk) verder alles wat onder de body komt te zitten alvast bevestigen,zoals pedalen, rem cilinder enz. en ook nog de achterste keering en yoke vervangen. Hier zat veel roest op en was dusdanig beschadigd dat deze samen met een nieuwe keerring moet worden gemonteerd. Er zat namelijk bij demontage enorm veel olie en zand op de handrem…. Als dit alles klaar is kan de body erop. Tot zover het plan, het lijkt niet veel als je het zo schrijft maar de werkelijkheid doet toch iets anders vermoeden.

Ik heb weer veel geluk met het weer en de buiten werkplaats wordt weer ingericht, netjes op een zeiltje werken,maakt veel sneller schoon. Alle leidingen opgezocht want die lagen her en der verspreid om ze niet te beschadigen. Nu alles bij elkaar ligt zijn het er nogal een paar, en door goed “onderhoud”(ofwel alles groen schilderen) tijdens de defensie periode zit er nogal wat verf op, en die moet eraf want een koperen leiding moet glimmen. Ik gebruik hier het beproefde concept, warm maken en daarna schoon borstelen, het gaat prima, maar best veel werk door de vele bochten en de kans op beschadigen van de leidingen. Als ze schoon zijn nog even een doekje met terpentine erover en ze glimmen weer.

Ook alle schroef nippels gangbaar gemaakt met kruipolie en veel heen en weer gedraai in de bankschroef.  Sommige brandstof leidingen hebben nog de originele canvas bescherming, die natuurlijk ook geschilderd is, deze wil ik ook bewaren en na veel heen en weer draaien, alsof je een handdoek uitwringt, springt de verf eraf en blijft de canvas onbeschadigd. Je bent dan echter al wel op zondag avond 19.00 aangekomen……

Maandag vol goede moed verder, nu komen de startmotor, de dynamo en wat klein bevestigingsmateriaal aan de beurt. Zowel de startmotor als de dynamo worden zover als mogelijk kaal gemaakt met een haakse schuurmachine en de kleine hoekjes met een vijltje en een schroevendraaier. Door het mooie weer kan ik ze zowel in de grondlak als in de gewone lak spuit, en na een paar uur drogen zijn ze klaar. Ook het startrelais uit elkaar gehaald en gespoten. Terug monteren van de veer is even wat priegelen, maar uiteindelijk in de bankschroef geklemd, twee tie raps om de veer heen en dan monteren. Bescherm kapje plaatsen en de tie raps doorknippen. En alweer een dag voorbij.

De volgende dag de leidingen netjes in het chassis weggewerkt, echter had ik toch wat te weinig foto’s gemaakt en moest dus het een en ander opzoeken in de boeken en op internet. Hier gaat stiekem ook wat tijd inzitten, maar alles zit op de goede plaats. Nu kan ik verder met de pedalen, foto’s maken, demonteren, ontvetten, verf verwijderen, spuiten, in elkaar zetten (overal netjes kopervet tussen gedaan waar nodig) Tevens kon ik vandaag ook de startmotor, de dynamo, de hoofdremcilinder en de bafkast monteren. En alweer een dag voorbij, de tijd vliegt echt voorbij.
Het is alweer woensdag, plan voor vandaag het spruitstuk monteren en de oude beschadigde tapeinde verwijderen en nieuwe monteren. Leuk plan maar de uitvoering was toch iets anders, de achterste bout was het ergst beschadigd dus daar begonnen. Twee bouten tegen elkaar draaien en met een sleutel proberen los te draaien, geen resultaat. Met de boortol de roest zoveel mogelijk verwijderd, en nogmaals op dezelfde manier, ja nu wel resultaat…….. Een afgebroken tapeind.

Gelukkig ben ik redelijk optimistisch ingesteld en ga voor de nieuwe uitdaging. Een assortiment staal boortjes gepakt en langzaam van klein naar een steeds groter gat boren, door rustig te werken op een laag toerental gaat dit best redelijk recht. Alleen dan in 1 keer schiet de boor door, ja hoor in het water kanaal, maar optimistisch als ik ben het kan altijd erger. Gelukkig heb ik heel lang geleden een tapset gekocht die nu van pas komt, gelukkig zit de goede maat erbij en rustig weer een nieuwe draad getapt, veel olie gebruiken en vooral rustig aan doen.

Nu ook gelijk besloten dat de andere tapeinde blijven zitten en dan maar de draad daarvan herstellen, dat gaat uiteindelijk sneller en zonder risico. De zin voor vandaag zit er even op en dan maar voor een bakje koffie en wat onderdelen naar Patrick in Nispen van M38a1. Daar een compleet nieuwe uitlaat set gekocht, want de oude was te verroest om op te knappen, en ook wat stickers voor de kleppen deksel en de lucht filter. Het moet er natuurlijk wel netjes uitzien na al het gedane werk. Na nog wat rond te hebben gesnuffeld en wat onderzoek gedaan hoe sommige zaken gemonteerd moeten worden weer huiswaarts.

De volgende dag de leidingen netjes in het chassis weggewerkt, echter had ik toch wat te weinig foto’s gemaakt en moest Nu alweer donderdag en dus de laatste vrije dag, nog even flink doorpakken want de body moet er natuurlijk wel op, je kan jezelf maar een doel stellen toch? Ik begin met het spruitstuk, deze was al gespoten en kon dus meteen gemonteerd worden, echter om alle problemen van lekken tegen te gaan de pakkingen en het spruitstuk met montage pasta bewerkt voor montage.
Op deze manier hoop ik lekkage voor te zijn waar ik straks moeilijk bij kan. De rest van de uitlaat eerst losjes gemonteerd en de beugels op de goede plaats hangen. Daarna vanaf het spruitstuk naar achter toe werken om alles vast te zetten. Gelukkig hier geen problemen tegen gekomen. Nu alleen nog de achterste keerring en yoke van de transfercase vervangen, alleen had de keerring hier geen zin in, na een goed gesprek met een hamer en daarna een vuistje en een schroevendraaier toch de overtuiging gevonden en hij liet toch maar los, gelukkig verder niets beschadigd.
De nieuwe afdichtring en keerring met vloeibare pakking gemonteerd, en ook op de as en de getande binnenring van de yoke vloeibare pakking gebruikt. Alles in de strijd tegen olie lekkage…. dus het een en ander opzoeken in de boeken en op internet. Hier gaat stiekem ook wat tijd inzitten, maar alles zit op de goede plaats.
Nu kan ik verder met de pedalen, foto’s maken, demonteren, ontvetten, verf verwijderen, spuiten, in elkaar zetten (overal netjes kopervet tussen gedaan waar nodig) Tevens kon ik vandaag ook de startmotor, de dynamo, de hoofdremcilinder en de bafkast monteren. En alweer een dag voorbij, de tijd vliegt echt voorbij.
Het is alweer woensdag, plan voor vandaag het spruitstuk monteren en de oude beschadigde tapeinde verwijderen en nieuwe monteren. Leuk plan maar de uitvoering was toch iets anders, de achterste bout was het ergst beschadigd dus daar begonnen. Twee bouten tegen elkaar draaien en met een sleutel proberen los te draaien, geen resultaat. Met de boortol de roest zoveel mogelijk verwijderd, en nogmaals op dezelfde manier, ja nu wel resultaat…….. Een afgebroken tapeind.

Gelukkig heb ik mijn doel bijna behaald, echter moet het huishouden ook gebeuren dus de zondag komt de body aan de beurt. Maar eerst natuurlijk naar de KTR beurs in Gorinchem. Daar twee kleine zaken gekocht en op tijd naar huis want het doel moet gehaald. Voor de allerlaatste keer de body de lucht in, maar eerst even de panelen die toegang geven aan de versnellingsbak enz. verwijderen. En dat is jammer van een reproductie, die was helaas op twee puntjes vastgelast…. Een uurtje verder met een multitool en zonder schade toch alles los gekregen, nu gauw de lucht in en het chassis eronder rollen. Het voorwerk van meten, meten en nog eens meten betaald zich nu terug, alle gaten komen goed overeen en de bouten vallen gelijk goed op hun plek. Nog niets echt vast gezet zodat ik met de montage van de gril en spatborden nog iets kan schuiven. De rubberen plaatjes passen ook allemaal en het ziet er al steviger uit dan met de oude body die met nog maar 5 bouten vast zat…

Gelukkig dus weer het doel gehaald, wel weer een hele week voorbij. Maar het lijkt nu alweer een beetje meer op een Nekaf. Aangezien ik nu alles moet doen in mijn gewone vrije dagen zal het tempo wel iets zakken, maar ik zal ook de nodige uurtjes in de avond besteden om het eind doel van eind Mei rijden te halen….

Deel 13

body half geschilderd
body helemaal geverfd
body half geschilderd - RJ Army Merchandise
body half geschilderd
div losse onderdelen
Nekaf wielkast / spatbord
DSC 0410
div losse onderdelen

21 april 2019

Zoals vorige week al vermeld zijn de extra vrije dagen op en sta ik voor de drukke weken in de supermarkt distributie van Pasen, Hemelvaart, Koningsdag, enz. de komende tijd zal het dus in een laag tempo gaan. Het doel blijft hetzelfde, eind mei rijden, maar de kwaliteit staat voorop. Het is ook maar een zelf opgelegd doel.
Deze week komt het schilderen van de body aan de beurt, zowel de binnenkant als de buiten kant. Eerst met een kwast en roller de binnenkant, aangezien hier vele kleine hoekjes en gaatjes zitten is het een tijd rovende klus. Gelukkig is het mooi weer, maar toch besloten om het in de garage te doen, ik ben bang dat de verf anders te snel droogt. Ondanks dat het veel tijd kost heb ik toch de hele binnenkant en buiten kant voor de eerste keer kunnen schilderen. Het dekt redelijk goed en op een paar plaatsjes komt er een beetje grond lak doorheen. De dag gaat snel voorbij en aangezien het goed moet drogen nog een paar kleine dingen schoon gemaakt .
De volgende dag weer mooi weer, nu is het tijd om het spuit pistool te pakken. Deze eerst goed schoongemaakt om vorige verf restjes te verwijderen, daarna de verf op spuit dikte gemaakt door het toevoegen van terpentine. Met een zelf gemaakte roerstok op de schroefboormachine  is de verf goed te mengen, hoe dik het moet zijn? Gewoon proberen, als het maar redelijk vloeibaar is, gelijk een blik van 1 liter aangemaakt zodat ik even kan doorwerken. De Nekaf buiten gezet en het spuiten kan beginnen, weer eerst de binnenkant en daarna de buitenkant. Het gaat zeer vlot en gelukkig geen druipers in de verf. Doordat het warm weer is, namelijk 22 gr, kan ik meerdere lagen achter elkaar spuiten, en de auto staat in een mum van tijd in de verf.
Nu het zo snel gaat ook de andere delen nog gespoten zoals het dashbord, het voorraam (een kant) brandstof tank en de kleine panelen. Ook met de spuitbus in dezelfde kleur nog wat kleine dingen gespoten. Het tempo zit er lekker in met deze mooie dagen.
En daar ging het dus ook fout, te snel, mijn Volvo staat ook op de oprit en net binnen bereik van de groene spuit nevel…………. Je raadt het al, het achter spatbord, de koffer deksel, en het achterraam onder de spuit nevel. Gelukkig is het mooi weer en de verf droogt snel 🙁 De halve auto met terpentine schoon gemaakt, met de polijst machine in de weer en weer opnieuw in de wax, en nog voelt de ondergrond ruw aan. Dat wordt nog een project op zich… En wat hebben we geleerd, dek alles in de omgeving goed af….
Na een werkdag op tijd klaar te zijn nog even langs het nieuwe pand van de Dumpcompany in Zundert gereden, het is erg ruim opgezet en het ruime assortiment komt mooi tot zijn recht. Tijdens een goed gesprek met Jan, die mij nog herkende van ruim 2 jaar geleden, kwamen we op de foto’s van mijn huidige restauratie. En wat denk je? Die kende hij van deze blog, en zo kom ik de laatste tijd steeds vaker mensen tegen of benaderen mij vanwege deze blog. Heel leuk te merken dat het toch een doel dient en mensen het leuk vinden om te lezen. Na het gesprek nog wat extra verf ingeslagen en weer huiswaarts.
Zoals gemeld gaat het tempo er nu (tijdelijk) een beetje uit, ik blijf druk bezig en houd jullie op de hoogte.

div losse onderdelen

Deel 14

gedeeltelijk schone en vuile connectors
gedeeltelijk schone en vuile connectors
DSC 0437
DSC 0439
nieuwe bouten tegen body
Foto's gaten in vloer delen
Foto's gaten in vloer delen

6 mei 2019

Zoals vorige week al vermeld zijn de extra vrije dagen op en sta ik voor de drukke weken in de supermarkt distributie van Pasen, Hemelvaart, Koningsdag, enz. de komende tijd zal het dus in een laag tempo gaan. Het doel blijft hetzelfde, eind mei rijden, maar de kwaliteit staat voorop. Het is ook maar een zelf opgelegd doel.

Deze week komt het schilderen van de body aan de beurt, zowel de binnenkant als de buiten kant. Eerst met een kwast en roller de binnenkant, aangezien hier vele kleine hoekjes en gaatjes zitten is het een tijd rovende klus. Gelukkig is het mooi weer, maar toch besloten om het in de garage te doen, ik ben bang dat de verf anders te snel droogt. Ondanks dat het veel tijd kost heb ik toch de hele binnenkant en buiten kant voor de eerste keer kunnen schilderen. Het dekt redelijk goed en op een paar plaatsjes komt er een beetje grond lak doorheen. De dag gaat snel voorbij en aangezien het goed moet drogen nog een paar kleine dingen schoon gemaakt .

De volgende dag weer mooi weer, nu is het tijd om het spuit pistool te pakken. Deze eerst goed schoongemaakt om vorige verf restjes te verwijderen, daarna de verf op spuit dikte gemaakt door het toevoegen van terpentine. Met een zelf gemaakte roerstok op de schroefboormachine  is de verf goed te mengen, hoe dik het moet zijn? Gewoon proberen, als het maar redelijk vloeibaar is, gelijk een blik van 1 liter aangemaakt zodat ik even kan doorwerken. De Nekaf buiten gezet en het spuiten kan beginnen, weer eerst de binnenkant en daarna de buitenkant. Het gaat zeer vlot en gelukkig geen druipers in de verf. Doordat het warm weer is, namelijk 22 gr, kan ik meerdere lagen achter elkaar spuiten, en de auto staat in een mum van tijd in de verf.

Nu het zo snel gaat ook de andere delen nog gespoten zoals het dashbord, het voorraam (een kant) brandstof tank en de kleine panelen. Ook met de spuitbus in dezelfde kleur nog wat kleine dingen gespoten. Het tempo zit er lekker in met deze mooie dagen.

En daar ging het dus ook fout, te snel, mijn Volvo staat ook op de oprit en net binnen bereik van de groene spuit nevel…………. Je raadt het al, het achter spatbord, de koffer deksel, en het achterraam onder de spuit nevel. Gelukkig is het mooi weer en de verf droogt snel 🙁 De halve auto met terpentine schoon gemaakt, met de polijst machine in de weer en weer opnieuw in de wax, en nog voelt de ondergrond ruw aan. Dat wordt nog een project op zich… En wat hebben we geleerd, dek alles in de omgeving goed af….
Na een werkdag op tijd klaar te zijn nog even langs het nieuwe pand van de Dumpcompany in Zundert gereden, het is erg ruim opgezet en het ruime assortiment komt mooi tot zijn recht. Tijdens een goed gesprek met Jan, die mij nog herkende van ruim 2 jaar geleden, kwamen we op de foto’s van mijn huidige restauratie. En wat denk je? Die kende hij van deze blog, en zo kom ik de laatste tijd steeds vaker mensen tegen of benaderen mij vanwege deze blog. Heel leuk te merken dat het toch een doel dient en mensen het leuk vinden om te lezen. Na het gesprek nog wat extra verf ingeslagen en weer huiswaarts.
Zoals gemeld gaat het tempo er nu (tijdelijk) een beetje uit, ik blijf druk bezig en houd jullie op de hoogte.

DSC 0450
DSC 0442
dynamo en startmotor
DSC 0460

Deel 15

Jeep Nekaf M38a1 dashboard in de auto - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 data plates - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 on/off plaatje - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 on/off plaatje - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 radiator met logo bloksma in koper kleur - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 radiator met logo bloksma - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 voorkant nekaf met gril en radiator - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 luchtfilter aan auto gemonteerd - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 stuur - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 - RJ Army Militaria

6 juni 2019

Dat heeft lang geduurd…….. Mijn laatste blog is al weer eventjes geleden, en nee ik ben er niet mee gestopt. Dankzij wat gezondheidsproblemen heeft het werk enkele weken stil gelegen, achteraf was het grote “geen zin monster” een voorteken. Gelukkig is alles weer oké en kan ik er met volle zin tegen aan om de eind sprint in te gaan.
Schreef ik een vorige keer vol goede moed dat de pasvorm van de nieuwe body goed was, en dat is ook zo, kom ik er nu achter dat er wel erg veel gaten zelf gemaakt moeten worden. Nergens in de hele body zit lasmoeren gemonteerd, dus alles moet met moer en bout worden gemonteerd en op vele plaatsen is dat zeer lastig. In sommige gevallen is het zelfs minder netjes, maar het meeste is uit het zicht gemonteerd.

De eerste klus is het monteren en voorbereiden van het dashboard, hier moeten gaten voor de massa sleutel gemaakt worden, evenals gaten voor de choke en de luchtslang voor de ruitenwissers, zelfs het gaatje voor het slot van het dashboardkastje zit er niet in. Eerst weer de foto’s erbij zoeken goed kijken en meten en dan pas boren.

De oude data plates zijn nogal flink beschadigd, ook vrij normaal na ruim 60 jaar gebruik. Via wat berichtjes op internet de site “dataplates4you” gevonden, dit is een Nederlands bedrijf wat nieuwe data plates maakt, bijkomend voordeel is dat alle nummers nu ook weer overeenkomen, ook diverse andere plaatjes zoals die van on/off schakelaar en van de ventilatie klep laten maken.

Ze moeten nog binnen komen maar ik zal snel foto’s plaatsen.

De volgende klus was het stuur terugplaatsen, ook hier moest zelf ruimte gemaakt worden bij de bevestigingsbeugel onderaan het dashboard aangezien die diameter ook niet correct was.
Gelukkig geen speling op het stuurhuis, dus alleen maar spuiten en weer terug monteren. Ook de stuurstang schoongemaakt inclusief al het oude vet verwijderen en een revisie setje monteren, daarna ook weer netjes gespoten.

Nu komt de radiator aan de beurt, hij was lekvrij dus revisie is niet nodig en een verf beurt is dus voldoen, na wat verflagen weg gehaald te hebben………. ja hoor de originele Bloksma/van Twist radiator zit er nog in.

Zuinig op zijn dus, ook de ventilator ombouw schoongemaakt en gespoten. Nu komt het gril gedeelte aan de beurt, op het oog een flinke klus maar er blijkt hoofdzakelijk veel vlieg roest op te zitten, na flink wat schuurwerk in de fijne kleine hoekjes is deze ook snel klaar om te spuiten. Voor het gemak de verlichting erin laten zitten en goed afgeplakt voor het spuiten, en aangezien het mooi weer is is de verf zo snel droog dat ‘s middags de radiator en gril gemonteerd kunnen worden. Ik heb eerst de ventilator ombouw om de ventilator gelegd, daarna de radiator op de beugels, die aan de motorsteunen zitten, gezet en daarna samen gevoegd. De bevestigingssteunen voor de gril aan de body gemaakt (ook hier moesten de gaten worden bijgewerkt) en uiteindelijk de gril op zijn plaats gezet. Zo op het oog zit het best redelijk.

De volgende klus wordt het luchtfilter, hij ziet er niet netjes uit maar ook hier is flink schuren de juiste oplossing. Na wat uurtjes schuren, grondlak spuiten en aflakken is ook deze binnen een dag netjes.

Grote probleem is weer dat er geen bevestiging of gaten in de body zitten, ook hier moet ik dus weer zelf aan de slag. Goed de foto’s bekijken, afmeten, nog eens kijken, en ook hier moet ik met twee bouten door de dubbele wand naar de accubak toe, een van de andere kan ik in het enkele plaatwerk maken en van binnen vastmaken, maar de andere kan ik niet bij van binnen uit. Hier zit namelijk de accubak in de weg, als oplossing hier voor een zelf tapper gekozen, deze hoeft uiteindelijk maar weinig gewicht te dragen aangezien de andere drie dat doen.

Het gaat nu lekker en de Nekaf krijgt al echt zijn vorm terug. Ook heb ik ondertussen de brandstof tank terug gemonteerd, echter past de oude montage beugel niet, en moet ik er dus zelf een maken.

Deze week hoop ik de bedrading af te krijgen, inclusief extra achter knipperlichten verwerkt in de originele verlichting.

Tot zover even de update van de afgelopen weken. De zin is terug, evenals de gezondheid.

Het doel ga ik zeker niet meer halen, was eind Mei, maar het einde komt in zicht, een klein tipje voor de volgende blog……. Alle vloeistoffen erin, smeerpunten afwerken, motor starten ???????

Jeep Nekaf M38a1 luchtfilter - RJ Army Militaria
Jeep Nekaf M38a1 luchtfilter - RJ Army Militaria

Deel 16

foto open achterlicht Nekaf
Nekaf achterlicht kapje met 2 glaasjes verweerd
Nekaf achterlicht kapje met 2 glaasjes geschuurd
Nekaf achterlicht kapje met 2glaasjes gespoten
3 olie flessen
Nekaf data plates oud
Nekaf data plates nieuw - RJ Army Militaria Merchandise
achterkant nekaf
achterkant nekaf
Nekaf antennesteun - RJ Army Merchandise
zijkant nekaf met beugeltjes en 2 canvas riemen
vierkante magneet op beugel

12 juli 2019

Zoals het jullie al opvalt is er geen wekelijkse blog, het tempo is er een beetje uit omdat heel veel zaken gewoon veel tijd in beslag nemen. En alleen melden dat ik 2 knipper lichten heb gemonteerd is ook niet reuze interessant om te lezen.

Maar nu ben ik verder opgeschoten en heb heel goed nieuws …

Had ik vorige keer al gemeld dat de bedrading klaar was, nu is hij echt helemaal af. Ik heb een aantal draden extra getrokken om in de originele achterlicht unit een extra knipperlicht te maken. Ik heb (zoals ook al iemand op legervoertuigen.nl ) een fitting verwijderd en vervangen door een dubbele fitting, hierin past nu het stads en rem licht.

Deze zijn nu beide rood en het knipperlicht is oranje. Ik had namelijk in mijn andere Nekaf al zoveel behulpzame mensen gehad die mij melde dat de verlichting niet goed werkte…… heel herkenbaar denk ik…  Met deze oplossing heb ik daar geen last meer van. Maar aangezien ik nu meer volt trek van het relais, heb ik deze vervangen door een 24volt vrachtwagen relais. Deze is zwaar genoeg om 6×21 watt aan te kunnen, 4×21 watt op de Nekaf en straks ook 2×21 watt op de aanhanger.

Ook de oorlogsverlichting is opgeknapt en dat was ook wel echt nodig, er waren hele stukken uit weg geroest.

Echter na een dagje schuren, opvullen, schuren en spuiten zien ze er ook weer netjes uit. De glaasjes (plastic) heb ik eerst verfvrij gemaakt, daarna met waterproof schuurpapier korrel 1000 op geschuurd. Hierna met een glas polijstmiddel en en hele vochtige polijstschijf op de dremel voorzichtig gepolijst. Het resultaat is perfect, ze lijken net als nieuw zo schoon zijn ze geworden, ik heb ook de glaasjes van de dashboard meters op de zelfde manier behandeld en ook hier een goed resultaat.

Naast wat elektronica werk ben ik ook begonnen om de Nekaf van alle vloeistoffen te voorzien, ik heb bij Wilco in Schijndel een olie setje gekocht en aan de hand van het handboek en de smeerkaart alles voorzien van de juiste soort en hoeveelheid. Ik had nog een oud leeg flesje van de carterolie, hieraan zit een vulslang en op die manier kan je ook makkelijk bij de versnelling- en reductie bak.

Het fijne aan deze manier is dat je altijd precies de juiste hoeveelheid kan afvullen omdat je per keer je flesje vult en zo erg precies kan werken. Voor het afvullen had ik eerst nogmaals alle bouten aangedraaid volgens de goede aanhaal momenten, na ongeveer 3 dagen nadat de vloeistoffen erin zaten, heb ik dit nogmaals gedaan en kon inderdaad sommige bouten opnieuw wat aandraaien. Ik heb overal nieuwe pakkingen gebruikt en deze zullen zich dus wat extra hebben moeten zetten t.o.v. de oude die misschien al 30 jaar vast zaten. Op de reductiebak na zat er nergens een lekkage en ook die van de reductie bak is nu dicht, dit betekend dus dat ik nu een lekvrije Nekaf heb? Dat zal dus nog wel veranderen… Ook de radiator is afgevuld en ook na het nogmaals aandraaien van wat klemmen is het ook hier lekvrij
Via de post werd ik blij verrast met het pakketje van dataplates4you het bestelde setje is binnen, en wat een pracht kwaliteit.

Ik weet dat een aantal puristen dit bijna een doodzonde vinden, maar ik vind het wel mooi en op deze manier kloppen ook alle motor en chassis nummers weer. Ook de diverse andere plaatje zijn van top kwaliteit. Op een regenachtige avond zal ik ze eens gaan monteren.

Ook ben ik begonnen met het aankleden van de Nekaf, zoals de reserve wiel houder en de houder voor de Jerrycan. Zoals jullie al kunnen raden zaten hier ook geen gaten voorgeboord, dus ook hier weer oude foto’s opgezocht, uitmeten, nog eens meten en uiteindelijk de gaten boren.

En tot mijn grote verrassing, in alle verstevigingsbalken zitten houten balkjes verwerkt, en dit is erg fijn omdat je zo dus extra steun hebt en geen deuken in de balken draait als je iets te veel kracht zet. Ook als direct het achterbankje terug geplaatst moet worden is dit makkelijk, hier zitten namelijk ook geen lasmoeren op de plaats waar de kleine beugeltjes voor de rugleuning moeten komen. Maar doordat er hout zit kan ik dus kleine draadtap bouten gebruiken en hoef niets door en door te boren wat geen gezicht zou zijn.

Verder ben ik begonnen met het plaatsen van de footmanloop beugels, deze zaten er namelijk ook niet op. Gelukkig had ik hier goede foto’s en afmetingen van genomen en kon dus alles redelijk makkelijk terug monteren.

Ik heb hier een 4 mm boortje voor gebruikt en 4mm verzonken boutjes en moeren, op de hoge rand was het lastig om de moertjes en veerringen te plaatsen, En tip pak een grote magneet,

als het gaatje geboord is steek je het boutje er door, plaats hier de magneet op, op deze manier is het boutje ook magnetisch en kan je het veerringetje er zo op plaatsen en deze blijft dus nu ook zitten….. Nu kan je het moertje er ook zo opzetten zonder dat je het veerringetje hoeft vast te houden, als het moertje erop zit kan de magneet eraf en kan je alles vast draaien…  Ook een kleine tip kijk goed waar de canvas riempjes moeten komen, anders moet je sommige beugels weer los halen.

De beugels om het kapspant vast te houden konden ook gelijk weer gemonteerd worden, ook hier een tip om ze recht te krijgen, klem de beugel vast met een lijmklem en boor het eerste gat (6mm) bevestig de bout en moer en draai deze handvast, kijk nu of alles mooi recht zit en klem hem nogmaals met de lijmklem vast en boor nu het volgende gat. Op deze manier komt alles mooi recht te zitten.

Tussendoor nog een keer een mooi pakketje via de post gekregen…….. Via Scale Masters had ik ingeschreven op de Nekaf modellen. Deze zijn nu dus binnen en wat een pracht exemplaren….ze passen keurig bij de rest van de verzameling.

Ik had zoals geschreven de bekabeling helemaal op orde dus de accu’s konden geplaatst worden, maar zoals met heel veel paste het hier ook niet in 1 keer. De beugels waren te groot, of de accu’s te klein, het paste dus niet. Ik heb hier voor twee extra stangen vast gelast om toch de accu’s goed vast te zetten, verder moeste er twee hoekjes weg geslepen worden om kortsluiting te voorkomen.

Op zich maar een klein probleem maar je bent zo een dag verder. En toen het grote moment, voor de eerste keer starten…….

Massa aan, spanning erop, en start pedaal intrappen…….. NIETS  !!!!!!!!

Het start pedaal raakt de start motor niet, een uurtje prutsen en dat probleem is opgelost.

Massa aan, spanning erop en start pedaal intrappen……….WEER NIETS !!!!!!!!!!

Na wat heen en weer gezoek en wat advies  (dank je Carel) een schroevendraaier tussen de twee koperen moeren op het startrelais en ja hoor de startmotor loopt. Nu dus maar de startmotor demonteren, maar dan moet ook de spanningsregelaar eraf… De start motor gelijk maar schoongemaakt en met kruip olie in gespoten want de bendix draaide erg zwaar, nu weer heel soepel. Het start relais gedemonteerd en hier was duidelijk wat het probleem was, ingebrande contacten.

Ik heb het contact plaatje een halve slag gedraaid en alle contacten schoon geschuurd. Alles weer terug monteren en opnieuw proberen.

Massa aan, spanning erop en start pedaal intrappen………
JA DE MOTOR GAAT ROND maar start niet……

Balen met een grote B. Wat nu, weer even advies gevraagd  en de carburateur gevuld met benzine, verder met een vacuüm pomp de brandstof aangezogen tot de carburateur. De leidingen aan gesloten en opnieuw.

Massa aan, spanning erop en start pedaal intrappen…….

YESS…. DE MOTOR LOOPT EN GAAT WERKELIJK ALS EEN ZONNETJE !!!!!!!

Alle moeite en geduld zijn beloond met een werkelijk perfect lopende motor.

Nu is het dus een kwestie van de koppeling afstellen , wat ander afstel werk en de Nekaf verder op/af bouwen. Klinkt makkelijk maar gaat zeker nog veel tijd inzitten. Nu rustig blijven, niets overhaast afmaken, maar netjes blijven werken.

div militaire schaalmodellen van Scale Masters, ScaleMasters
foto accu beugel

Deel 17

Binnenkant net gespoten Nekaf
Binnenkant schijfrem Nekaf
Nekaf schijfremmen
Nekaf schijfremmen
Kartonnen spatbord Nekaf
Kartonnen spatbord Nekaf
Spatbord Nekaf
Spatbord Nekaf
Nekaf Blog -
nekaf ruitenwisser
Nekaf Blog -

28 augustus 2019

Nu de drukte in verband met de vakantie nu weer wat voorbij is heb ik eindelijk weer tijd om aan de Nekaf te werken. Liep de vorige keer de Nekaf al, had ik nu weer een probleem met de brandstof tank. Ik kwam op zaterdag avond thuis en het hele huis stonk naar benzine, snel de garage in en wat blijkt de benzine drupte er redelijk snel uit op de vloerbedekking. Altijd fijn, gelijk alles open gezet om snel door te luchten en een opvangbakje onder de tank. Wat blijkt de bronzen bus waar schroefdraad inzit is gescheurd, waarschijnlijk door de vorige eigenaar te vast gedraaid, en hierdoor lekt nu benzine. Snel de jerrycan eraf en met een slang in de tank alles overhevelen. Nu heb ik met een motor ook al eens dit probleem gehad en ik heb daar toen TankCure voor gebruikt, en ook bij mijn vorige Nekaf heb ik dit gebruikt. Dus ook op deze Nekaf weer gebruikt en het probleem is weer opgelost.

Op naar de volgende klus, de remmen.
Ik had voor het gemak de remschoenen en cilinders nog niet geplaatst, was makkelijker met de auto heen en weer rijden in de garage.
Deze zijn nu dus ook weer geplaatst ook hier natuurlijk weer een tijdje mee bezig geweest.

De eerste duurt altijd het langst, maar de makkelijkste manier was, als de cilinder is geplaatst (nog niet helemaal vast zetten) eerst de remschoenen met de onderste veer aan elkaar maken, daarna de borgpennen met veer monteren, dan de remcupjes zover als mogelijk indrukken

Vervolgens met het handvat van de ratel de remschoen vast houden (dit voorkomt verschuiven van de remschoen) en dan met een combinatie tang de veer in de gaatjes trekken. Dit duurde de eerste keer een klein uurtje voor het werkte maar bij de andere drie was ik in een kwartiertje klaar. Een goede tip, zorg dat iemand je kan helpen…. 😉

Nu dit klaar was kon ik de vloeistof vullen en de remmen ontluchten, hiervoor gebruik ik een vacuüm setje zodat je dit alleen kan doen. Echter door de verkeerde verloop nippels, moet dit nu nog steeds gebeuren.

Verder ben ik bezig geweest om de spatborden te maken zoals op een Nekaf hoort, dus met een extra versteviging.

Op de reproductie zat dit niet dus moest ik ook hier weer zelf aan de slag.

Ook hier heb ik weer profijt gehad van de voorbereiding en het maken van foto’s en het opmeten van vele maten.
Ik heb een stuk teken karton gekocht en hiermee de ruwe vorm gemaakt op het spatbord, de fijne randjes verder met tessacrepé aangegeven en de montage gaten afgetekend met een pen.

Nu alles uitgeknipt en vervolgens nog eens gepast en aangepast op het spatbord, alles zit nu zoals het hoort.
Nu kon ik dit overnemen op 2 platen ijzer die ik bij de autohandel heb gekocht. Waarom 2? dan heb je met 1x zagen gelijk 2 identieke stuken.

Na het nodige slijpen en  vijl werk is de ruwe vorm klaar, nu zorgen da de vouwen er netjes in komen, de scherpe vouw is niet moeilijk gewoon tussen twee houten balkjes klemmen en omslaan. De ronde vorm  was iets uitdagender, gelukkig had is een ronde stalen buis met ongeveer de goede kromming, het restje met de hand een beetje bij buigen. Ik moet zeggen het resultaat is redelijk goed. Na het voor passen en beetje aanpassen konden ze er definitief op, echter ze waren geschilderd en de lijmlaag hield niet goed….. Dus tijdelijk met popnagels vast gezet (deze slijp ik weer weg) echter ook nu hield het niet goed genoeg en zal dus nog een keertje opnieuw beginnen met goede carrosserie lijm. Tip voor de volgende keer zorg dat je blank metaal hebt en gebruik genoeg lijm….

Verder is ondertussen de motorkap geschilderd en geplaatst, zijn de black light en de claxon geplaatst en ook de reflectors zitten er nu op.

Een leuk klusje was vervolgens de ruitenwissers schoonmaken en opnieuw spuiten.

Gelukkig waren deze in goede staat en hoeft niet gereviseerd te worden.

Ook zijn er ondertussen nieuwe banden onder gekomen en dat staat ook al een heel stuk beter.

Ook in het interieur begint het te vorderen, de frames van de stoelen zijn schoongemaakt, geschuurd en opnieuw geschilderd.

Ook zijn ze reeds in het voertuig geplaatst.
Tevens is het voorraam frame geplaatst en begint de Nekaf er al goed uit te zien.

Echter ik ben er nog lang niet, de koppeling moet nog afgesteld, de remmen ontlucht, hopen dat de versnellingsbak werkt (ga ik volgende week proberen) en verder tal van kleine tijd rovende klussen. De radio set  GRC3030 is nu compleet ( ik miste wat draden) en ik kan nu dus ook daar het frame voor gaan maken. Op de site www.legervoertuigen.nl heeft een voorbeeld gestaan en na een oproep heb ik mooie voorbeeld foto’s ontvangen en kan dus ook aan de slag.

Kortom er komt schot in maar kwaliteit gaat voor snelheid en neem dus rustig de tijd om het goed te doen. Ook zal ik nog wel wat tijdrovende problemen tegen komen. Dus geduld is nog wel een vereiste.

Hopelijk kan ik dus over niet al te lange tijd  jullie de foto’s van een kant en klare Nekaf laten zien, en wie weet kan ik hem in het nieuwe jaar op de KTR beurs laten zien op de stand van RJ Army Merchandise..

GRC3030 Radio Nekaf
Binnenkant net gespoten Nekaf
voorkant nekaf
nekaf reflector achterkant

Deel 18

Nekaf op aanhanger
Nekaf Radio rek gespoten
Nekaf met afgeplakte onderdelen
Nekaf met afgeplakte onderdelen
Nekaf gespoten
DSC 0054
Nekaf interieur met beklede stoelen en bank
Nekaf interieur met beklede stoelen en bank
achterkant Nekaf schakelaar
dashbord nekaf met div data plates
FB IMG 1569429287855
Nekaf Uzi in houder
Versnellingsbak Nekaf

30 oktober 2019

Rijdt de Nekaf al ?……..ehh Nee!

Schreef ik de vorige keer dat ik de Nekaf zou proberen en de versnellingsbak zou uit testen, dat was redelijk snel opgelost.
De bak schakelt niet. X@#……!!!!!  Oké, balen met een hoofdletter “B” wat is er mis.
Ik heb de auto op as steunen geplaatst omdat de remmen nog niet zijn afgesteld,
 ook weet ik niet of en hoe de koppeling werkt dus zekerheid voor alles.
De motor starten en de koppeling in trappen en proberen hem in de versnelling te zetten.  
Geen resultaat. Motor uit de koppeling in trappen en nog eens proberen, geen resultaat.
Dit kan twee dingen betekenen *1 de koppeling werkt niet goed (evt de koppelingsplaat verkeerd gemonteerd, klinkt bekend Jan Willem?) *2 de versnellingsbak werkt niet.

Aangezien ik hier redelijk van baalde en ook de remmen nog afgesteld moesten worden heb ik Dennis van Auto Ryma in Made gebeld en een afspraak gemaakt om hem naar hem te brengen.
Hij is tenslotte specialist en heeft dit wel vaker mee gemaakt, en ik heb alles goed in elkaar gezet dus het moet een kleinigheidje zijn…..
Echter het is erg druk bij Dennis i.v.m. de vele evenementen i.v.m. 75 bevrijding en div. vaste klanten van hem vertrouwen op zijn hulp om de auto’s af te hebben voor de diverse ritten.

Eerst nog eens de auto spuiten in een 2 componenten lak, waarom?
Ik merk dat ik de verf nog steeds erg makkelijk van de auto loop en daar krassen in maak.
Te weinig zonlicht met UV licht om de lak te laten uitharden, dus dan zelf maar met een 2k lak aan de slag.
Zo gezegd zo gedaan, de auto in een ochtend tijd afgeplakt en de diverse zaken gedemonteerd.

De verf gemengd en de verfspuit klaar gemaakt, compressor aan en……………
De halve garage, vloer, garagedeur en ik zelf onder de groene verf.
De druk werd te hoog en de deksel vloog eraf, waarschijnlijk toch ergens een verstopping ondanks dat ik hem vorige keer schoon had gemaakt en door had geblazen met terpentine.
Gelukkig kon ik alles snel opruimen en had ik een elektrische verfspuit, een paar proef stukjes gespoten en daarna op de auto aan de slag.
De auto staat buiten op 2 stukken plastic en het spuiten van de binnenkant en dashboard kan beginnen, het gaat netjes, alleen is deze spuit een stukje groter dan de lucht spuit en kan dus niet overal lekker bij, hierdoor ook een paar zakkers.

De buitenkant gaat een stuk beter maar ook daar komt een zakker in, geen stress gewoon even met een roller eroverheen.
De 2k lak droogt snel en toch niet alles is perfect, maar de grootste ergernis voor mij is dat het toch een stukje donkerder is geworden dan de andere verf.
Wel beide Ral 6014 mat maar toch verschil, dit betekent dus nog eens afschuren en opnieuw beginnen met de oude verf met verharder.
Maar dat kan wachten en begin dus eest met het bekleden van de stoelen en bank.

Ik heb bij de bouwmarkt mooie koperen ringen gevonden en bij de ijzerhandel nette schroeven van de goede dikte.
Kan alles er netjes nieuw op, de bekleding is nog redelijk netjes en de vulling is ook nog in orde, niets vervangen dus en gewoon monteren.
Het ziet er alweer een stuk beter uit.

Nu verder met het dashboard. De schakelaar van de richting aanwijzer werkte niet, zo’n simpel ding wat weer veel tijd kost.
Ik had een aantal schema’s gevonden en het op deze manier gemonteerd, ook een nieuw relais geplaatst. Helaas niets werkt, de schakelaar open gemaakt en wat blijkt de stroom draad kan je op twee manieren bevestigen boven en onder op 49a. Ik had de verkeerde dus aan gesloten, het moeste de onderste zijn aangezien die ook de stroom voor het interne lampje van stroom voorziet. Probleem opgelost….., niet dus. Nog steeds geen knipperlichten, wat u weer? Lampjes zijn nieuw dus daar kan het niet aan liggen, toch even los gehaald en ander lampje erin en ja hoor het werkt. Soms is het zo simpel….

De volgende klusjes konden niet fout, de nieuwe data plates monteren.

Zijn de kersen op de taart. Ook het monteren van de brandblusser en het NBC ontsmettings apparaat gaan vlotjes.

Echter ook ik heb een houder voor de Uzi(BB gun) en moest dus de brandblusser weer plaats maken voor de Uzi houder die bij de handrem hoort.

Uiteindelijk zit alles netjes op zijn plaats.

Tevens heb ik een begin gemaakt met een eigen ontwerp voor de radio montage tafel.
Origineel hoort de GRC 3030 voor zover ik weet op de plaats van de achterbank, echter deze wil ik niet op offeren, dus zelf maar iets fabriceren. 
Het idee heb ik van een mede lid op www.voertuigen.nl die had zelf ook een zelfbouw rek gemaakt. Het begint aardig vorm te krijgen, echter zijn mijn las kunsten niet top en het moet een heel gewicht dragen, gelukkig wil mijn buurman hem op het werk aflassen.

Ook het bevestigingsrek heeft ondertussen een verf beurtje gehad en ziet er weer als nieuw uit.

Update versnellingsbak….

Ik heb contact gehad met Dennis, de versnellingsbak is er onderuit en het is duidelijk wat er mis is. De foto’s spreken boekdelen…… Ondanks dat ik alles volgens de video’s heb gedaan is er waarschijnlijk tijdens het monteren van de tandwielen toch iets los gegaan. De schuif plaatjes bij de synchromesh ringen zijn verschoven en uiteindelijk los gekomen, deze zijn klem gaan zitten en hebben redelijke schade aan gericht.

Alles is gelukkig op te lossen en Dennis laat de bak nakijken en opnieuw opbouwen met nieuwe onderdelen waar nodig.
Hij monteert ook alles weer en zorgt ervoor dat alles werkt zoals het hoort. Verder zal hij de remmen stellen, de auto uitlijnen en alles even nalopen.
Je weet het namelijk nooit…. Als de auto straks terugkomt zal hij rij klaar zijn.

Eindelijk, maar ik ken mezelf en zal hem eerst helemaal afmaken, zoals radio inbouw, opnieuw spuiten, bestickeren/schilderen (door RJ Army) en voorzien van allerlei leuke toe behoren.

Ik houd jullie natuurlijk weer op de hoogte van de bijna laatste vorderingen.

Nekaf gespoten
rek en houder van de radio op rechter spatbord
Nekaf versnellingsbak
Nekaf versnellingsbak

Deel 19

tandwiel schakelbak nekaf
tandwiel schakelbak nekaf
Versnellingsbak Nekaf
Verroeste onderdelen Nekaf
Verroeste onderdelen Nekaf
Lekke leiding Nekaf
Werkbank
werkbank met spitfire ervoor
Voorraadkast
Nekaf in de garage

4 februari 2020

Nou nou, he he, goh hee, dat duurde lang………….

Het klopt allemaal, het is alweer 3 maanden geleden dat ik iets geschreven heb, de reden laat zich raden.
Druk bij mij maar nog veel drukker bij Dennis van www.autoryma.nl .
Aangezien ik met Dennis had afgesproken om in de verloren uurtjes te werken om de kosten een beetje acceptabel te houden duurde het ietsje langer, maar ook probleem op probleem kwam hij tegen.

En aangezien je de auto niet terug krijgt voordat hijzelf 100% tevreden is en veilig is kan het dus iets langer duren.
Maar hij is wel 100 % Als eerste het bekende niet schakelen, dit kwam door een aantal oorzaken waar van ik er 1 ben…..;-(
Ondanks de vele video’s en leeswerk toch niet alles goed in elkaar gezet of tijdens het monteren verschoven, het gevolg dat de tandwielen niet vrij konden draaien en als je dan ook nog eens de motor start zorgt dat voor een ‘klein’ probleempje.

Het gevolg is dat ik de hele versnellingsbak heb laten reviseren door een specialist, kost wat maar dan heb je ook wat.. Ik doe het namelijk liever goed (vaak dus ook kostbaar) dan half werk waar je later weer mee aan de slag kunt.

De tweede reden dat ik niet kon schakelen was omdat ik de koppelingsplaat niet kon ontkoppelen, de reden hiervan was niet dat ik de koppelingsplaat verkeerd had gemonteerd maar alle gaten vanaf het pedaal tot aan de bak waren dusdanig uitgesleten dat er veel te veel speling op het hele stangen stel zat. Dennis heeft dit opgelost door alle gaten dicht te lassen en opnieuw gaten te boren en door hier en daar vul of pas ringen aan te brengen. Nu werkt alles weer zoals het hoort en is er voldoende ruimte om in de toekomst het een en ander af te stellen bij slijtage van de koppelingsplaat.

Bovenstaande klinkt allemaal erg simpel maar vergt natuurlijk veel tijd van uitzoeken, demonteren, monteren en ga zo maar door…..

Natuurlijk heb ik diverse bezoekjes aan Dennis gebracht op zaterdag middag als ik op tijd vrij was, gelukkig was er altijd wel iets te melden naast een bakje koffie. Toen eenmaal de versnellingsbak terug was en gemonteerd en ook de koppeling naar behoren werkte was het tijd om de motor en de timing eens goed af te stellen…… Maar ook natuurlijk liep ook dit niet vlekkeloos, als de motor goed warm was begon hij te walmen. Om dit op te lossen wilde Dennis de timing aanpassen, echter wat hij ook probeerde er veranderde niets. Alles dus los gehaald en ……… verrassing, alles onder de roest, vast of versleten.

Het was zelfs een klein wonder dat ik de auto zelf heb kunnen starten en laten lopen.

Nu moet je weten dat mijn auto waarschijnlijk op Scheveningen heeft gereden bij een of andere strand of surf tent (vond hier namelijk meerdere parkeer tickets van) hoogst waarschijnlijk heeft mijn auto heerlijk stoer door de branding gereden en is daarna nooit fatsoenlijk onderhouden. Het zou ook de hoeveel roest kunnen verklaren die ik eerder vond.

Maar dus alles versleten , gelukkig is mijn Nekaf niet de eerste die Dennis onderhanden heeft genomen en heeft gelukkig  veel ervaring en ook wat gebruikte onderdelen. Op deze manier en met wat nieuwe onderdelen ook dit probleem opgelost. Dus opnieuw proberen of te stellen, dit lukt wel maar loopt nog niet lekker. Weer een nieuwe zoektocht, hierbij komen wat vacuüm problemen naar voren van o.a. een lekke leiding bij de versnellingsbak.

Hij heeft zelf een nieuwe leiding gemaakt en vervangen. Nog steeds niet probleemloos lopen.

De volgende boosdoener was de carburateur, een andere ( van Dennis zelf ) geprobeerd en dat ging goed, dus die van mij uit elkaar en daar waren de oorzaken. Alle membranen uit gedroogd, pakkingen die versleten waren en niet alles goed gemonteerd. Gelukkig heeft hij van drie carburateurs en wat nieuwe onderdelen (en heel veel geduld ) gelukkig een goed exemplaar gemaakt.

Dit probleem opgelost en ja hoor hij doet het eindelijk zoals het hoort…

Een volgende klus ( ik beschrijf alles als aparte klus, maar alle klussen liepen gelijk tijdig en liepen dus door elkaar heen)  waren de remmen, ik heb deze zelf vervangen incl. alle slangen, rem cups, en remschoenen. Echter kreeg ik ze alleen niet goed ontlucht en afgesteld, met twee man en een brug werkt dit toch wat makkelijker, en ik had het probleem dat ik in het vulpotje steeds vloeistof kwijt was maar geen lekkage kon vinden. Ook hier heeft een grondige zoektocht uitkomst gebracht. De remmen zijn ontlucht en goed afgesteld, remt kaars recht. De lekkage is niet gevonden, maar de gebruikte slang van de vulpot naar de remcilinder blijkt niet goed tegen rem vloeistof te kunnen….. deze wordt dus vervangen door een geschikt exemplaar.

Als laatste had ik gevraagd of Dennis de Nekaf ook zou kunnen uitlijnen, ik had wel wat tips gehad over zelf doen met een touwtje en wat andere tips. Maar nadat ik al zoveel heb geïnvesteerd in de Nekaf ga ik hier echt niet op besparen, dus gewoon goed laten doen.

Dit blijkt een goede beslissing te zijn geweest aangezien het rechter voorwiel 3 cm …….! Uit het spoor stond, dit kan o.a. het bekende shimmen van het stuur veroorzaken en kan een ongeval of andere schade tot gevolg hebben.

Ondertussen dat de Nekaf uit logeren was, had ik de tijd om de garage op te ruimen en in te richten naar mijn zin, heel veel weggegooid, en schoon te maken.

Ik had echter ook een Triumph Spitfire waarvan ik afscheid ging nemen maar ook nog wat afstel werk aanzat, in deze periode daar aan kunnen werken én kunnen verkopen.
Gelijk mijzelf verwend met een andere personen auto (geld op de bank is zo 2019) namelijk een Volvo S80 4.4l V8 uit 2006.
En gelijk ook mijn oude S80 verkocht. Jullie zien ik heb zelf ook niet stil gezeten.

EINDELIJK !!!!!! Het verlossende telefoontje komt…..

HIJ IS KLAAR !!!!!

Dinsdag 28 januari 2020 was de dag dat ik hem op zou halen, s’middags eerst  samen een proefrit gemaakt, met een glimlach van wel twee meter breed op mijn gezicht, de eerst rit gemaakt sinds aankoop in Juni 2018.  Dit was de beleving die ik gemist had…….
Ik had met mijzelf afgesproken dat hij alleen nog op eigen kracht zou rijden, niet meer op een aanhanger ofzo…
Gelukkig was dinsdag een mooie dag, mijn broer zou mij afzetten en ik zou dan binnendoor van Made naar Etten-Leur rijden.
Zo gezegd, zo gedaan, alleen tijdens het ritje besloot het te gaan regen én hagelen…
Zo zonder voorruit of huif wordt je dan best wel nat en koud, maar wat dondert het ik rijdt in mijn eigen Nekaf :-).
Pet op, dikke jas en handschoenen aan en rijden maar, de overige automobilisten gingen langzaam rijden en keken erg verwonderd maar ook vele duimpjes omhoog gehad.
De Nekaf staat nu weer lekker te drogen in de garage en te wachten op mijn ongeduldige handen om hem nu zo snel als mogelijk af te maken. 
Er zijn nog een paar kleine problemen zoals, een niet werkende snelheidsmeter (vastgeroest binnen werk) de temperatuur komt nog niet goed (andere thermostaat proberen of eventueel het blok spoelen in verband met eventuele verstopping) en nog wat kleine dingen die ik als uitdaging in plaats van probleem zie.

uitlijn gegevens Nekaf
uitlijn gegevens Nekaf

Deel 20

Nekaf Blog 20 - Radio half opgebouwd
Nekaf Blog 20 - Radio opgebouwd
Nekaf Blog 20 - raamframe op houten schragen
Nekaf Blog 20 - raam in Nekaf geplaatst
Nekaf Blog 20 - afgeplakte onderdelen
Nekaf Blog 20 - afgeplakte onderdelen
Nekaf Blog 20 - nekaf met handoek op band

20 mei 2020

Ik wilde zo min mogelijk in de auto boren dus na veel passen en meten toch twee kleine gaten moeten boren om het radio rek veilig vast te zetten.
Het hele rek kan niet bewegen doordat hij klem zit in de footmanloops en is nu met twee bouten gezekerd aan de body van de Nekaf.

Hierna kon ik de plank op zijn plaats maken, echter had ik gelezen dat je wel goed rekening
moest houden met het opbergen van het kapspant…
Dus eerst alles los geplaatst daarna pas aftekenen en de gaten geboord om alles definitief te plaatsen.
Hierna kon alles aangesloten worden met de juist bedrading en als laatste de canvas afdek hoes erover. Ik moet zeggen, het staat erg mooi .
Ik moet alleen nog een goede aansluiting maken naar de voeding in de achterbak, maar geen haast.

Na het plaatsen van de radio kwam de volgende klus, het terug plaatsen van de ramen in het frame. Eerst de overtollige randen weg geslepen, want in de Filippijnen was het frame niet zo heel mooi afgewerkt.

Oke , hoe nu verder de eerste poging -> eerst het rubber om het glas heen en dan proberen met
een touw in de rand van het rubber het zo in het raam frame te trekken. 

Dat ging dus niet, poging twee -> het rubber in het raam frame plaatsen en dan het glas voor glas er in zetten. Ook dat werkte niet. 
Na twee dagen prullen en prutsen en het uiten van veel kracht termen, alles in de auto gelegd en naar de autoruitenboer gebracht.
Die hebben meer ervaring, de volgende dag kon ik

het alweer ophalen en zelfs zij waren met twee man een uur bezig geweest.
De kosten waren slechts een paar tientjes…Eindelijk ook dat klusje weer af.

Nu kon ik eindelijk een stukje gaan rijden en gelijk wat foto’s gemaakt.  
Op zich heel leuk , maar
nu viel gelijk op dat de auto wel vrij veel kleur verschillen had.
Ik had namelijk met spuitbussen de auto bij gewerkt, en dat gaf kleur verschil.
Dus het interieur er weer uit gehaald en aan de buiten kant al het glaswerk, reflectoren en ga zo maar door weer afgeplakt 
en de auto weer helemaal opnieuw gespoten.
(je bent perfectionist of niet)
Gelukkig mooi weer dus het droogt heel snel en het resultaat mag er wezen…

Echter lag in de garage op de vloer wat olie……….
Wat nu weer, goed gekeken en het lekte op diverse plaatsen, zowel aan de voorkant als achter lekte het differentieel, ook lekte het voor en achter bij de aandrijf as en als laatste de olie carter.
Dus weer sleutelen, twee nieuwe pakkingen 
gekocht voor de diff’s en twee nieuwe yoke’s aangezien deze toch wat beschadigd waren.
De pakkingen heb ik met vloeibare pakking vast gezet en ook de yoke’s 
waren zo vervangen.
De lekkage van het olie carter kwam doordat de kurken 
pakking zich nog aan het zetten was en de bouten nog aangedraaid konden worden.

Voor de zekerheid alle bouten nagelopen en aangedraaid. Dit heb ik nu reeds meerdere keren gedaan en zal dit nog vaker moeten herhalen.
Ook bij de brandstof pomp en de onderkant van de versnellingsbak lekte een beetje olie doordat de bouten nog iets aangedraaid konden worden.
Aangezien overal nieuwe pakkingen opzitten zal ik regelmatig alles nalopen, maar tot nu toe heb ik een lekvrije Nekaf…

Nu kwam het aan om de puntjes op de I te zetten, oftewel de sjablonen aan brengen op de Nekaf om hem zo te maken als ik mij had voor gesteld.
Ik heb als dienstplichtige gediend als korporaal administratie bij het 543vdbdcie in Breda op de Trip v Zoudtland kazerne.
Ik wilde mijn Nekaf dan ook maken alsof hij bij dat onderdeel had gereden.
Via Tonny Kaspers had ik een mooie layout gehad met de juiste tekens, deze heeft als basis gediend voor de sjablonen die ik via RJArmy heb besteld.

Met RJ Army diverse malen contact gehad over het letter type, de grote enz.
Het was fijn on duidelijk en helder vooraf alle ideeën uit gewerkt te hebben.

Uiteindelijk was daar het moment dat de enveloppe met sjablonen binnen kwam. 

 

Nekaf Blog 20 - A4 met 4x nekaf incl. maten
Nekaf Blog 20 - sjablonen, scherm afbeelding

Sjablonen

Nekaf Blog 20 - sjablonen op werkbank

Nu het schilder werk klaar is rest alleen nog de aankleding van de Nekaf, hier is geen norm voor. Doe wat jezelf leuk vindt. 
Ik heb via de diverse handelaren en op marktplaats alles gevonden om mijn Nekaf aan te kleden. Een tip is koop via een verkoopsite een volledige plunjebaal en je hebt
voor een heel leuk bedrag heel veel om je Nekaf aan te kleden.

Ik heb nu reeds een aantal stukjes gereden, en hier en daar de Nekaf geshowd.
Ook gaat hij regelmatig mee naar het werk waar hij veilig achter een hek staat. 
De reacties en de rij ervaring is geweldig, ik vond het opknappen en het oplossen van alle problemen erg leuk, maar er gaat niets boven het rijplezier met de Nekaf. 
Ik ben nu begonnen met het opknappen van de aanhanger, maar dat is hoofdzakelijk een kwestie van de verf eraf, roestplekjes behandelen en op nieuw in de verf. 

 

Nekaf Blog 20 - Nekaf
Nekaf Blog 20 - Nekaf

Dankwoord

Nekaf M38a1 - RJ Army
Nekaf Blog 20 - Nekaf

Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor de vele leuke reacties en de vele hulp die ik via deze blog heb gehad:

Patrick Konings www.m38a1.com (aanschaf auto, onderdelen en heel veel verhalen)

Kyrian de Jager www.RJArmy.nl (sjablonen, kleding en de mogelijkheid voor de blog)

Dennis www.autoryma.nl (reparatie versnellingsbak, afstellen en vele bakken koffie)

Reomie www.reomi.com (aanschaf bodykit)

Wilco van Esch www.nekafonline.com (reparatie spannings regelaar, onderdelen)

Jan Markveld www.dumpcompany.com (aankleding, en gezellige verhalen)

Bram van Buuren www.vanbuurenjeeps.com (radioset)

Tonny Kaspers (heel veel advies,tips en goede raad en natuurlijk onderdelen)

Hans Kuijpers ( diverse moeilijk verkrijgbare onderdelen en advies)

Carel Rademakers (nieuwe banden, en div kleine onderdelen)

En natuurlijk alle leden van de Facebook pagina’s Legervoertuigen.nl en  Nekaf M38a1.

Tot zover mijn blog’s en hoop jullie snel te zien in levende lijven op de diverse meetings en beurzen zodra dat weer is toegestaan..

Grt Peter V Dongen