Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

speel- en bunkerpark Podium Groede

Plattegrond Atlantikwall Podium Groede Zeeland

speel- en bunkerpark Podium Groede:

Omdat we al een tijdje contact hadden met een vrijwilliger van “Podium Groede” in Groede, Zeeland (Zeeuws Vlaanderen)
Hebben we besloten om een een bezoekje te brengen aan het speel- en bunkerpark.

Atlantikwall Speelbunker Podium Groede Zeeland
Atlantikwall Speelbunker Podium Groede Zeeland
189501

Speelbunkers:

Eenmaal aangekomen op het terrein van het speel bunkerpark kwamen we aan op een ruime GRATIS parkeerplaats. Entree van het park is ook GRATIS.
De kinderen zagen gelijk al de vele bunkers en speeltoestellen.
Gelukkig was het mooi weer want elke bunker had wel zijn eigen speeltoestel zoals een klimtoren, hangbruggen en zelfs een waterspeeltuin.
Terwijl de kids aan het spelen waren op het bunkerpark konden wij de informatieborden lezen over de desbetreffende bunker die erbij stond. Deze bunkers stammen af uit de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). En waren onderdeel van de Atlantikwall. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het park en maken het extra spannend! Oorlogsverhalen komen hier op een speelse manier tot leven. 

Stützpunkt Bunker 9 - Bunkermuseum Moselland
Stützpunkt Bunker 9 - Bunkermuseum Moselland

Stützpunkt Bunker 9 – Bunkermuseum Moselland:

In deze betonnen bunker die vroeger een heel ander doeleinde hadden, worden nu exposities georganiseerd. 

De wisselexposities in de voormalige Sanitätsunterstandbunker en Geschutsbunker brengen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Stützpunkt Groede weer tot leven. Deze exposities worden in samenwerking met Werkleerbedrijf Hertenpark en vrijwilligers ingericht. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het realiseren van deze exposities. 

Werkleerbedrijf Hertenpark.

Winkel en dierenweide:

Ook is er een zeer leuke dierenweide met verschillende dieren op het bunkerpark. De eerste herten zijn door prinses Wilhemina geschonken in 1948.

Een groep herten leeft hier samen met geiten, hangbuikzwijntjes, ezels, pauwen, ganzen en kippen op een voormalig bunkerdorp. Dit terrein is uitgegroeid tot een bosachtig park.
In het seizoen is op drukke dagen ook een winkeltje geopend waar zelfgemaakte artikelen te koop zijn.

Ook hebben wij in het seizoen ook een marktkraam met leuke legerspullen uit onze dumpstore, ook kunnen hier bestellingen opgehaald worden (in overleg).

Meer informatie over WLB op het bunkerpark vind u op: www.wlbzeeland.nl/locaties/zeeuws-vlaanderen/wlb-hertenpark

147287

‘t Hoofdkwartier.

Van spelen krijg je trek.
In restaurant ‘t Hoofdkwartier op het bunkerpark hebben we een lekker hapje en drankje genuttigd. Daarna mochten de kinderen nog even zelf spelen in het omheinde gedeelte terwijl wij een drankje dronken op het terras. (Hier vind u de menukaart)

‘t Hoofdkwartier is rolstoeltoegankelijk en beschikt over een toilet voor mindervaliden. Ook is er een baby verschoonruimte.

OperationSwitchback.nl
OperationSwitchback plattegrond

Operation Switchback

Tijdens operatie “Switchback” zijn soldaten van het Canadese leger (4th Armored Division en 3rd Infantry Division) actief betrokken geweest bij de strijd en de ontruiming van dit deel van Zeeland.
Dit enorme camouflagebunkerdorp met volledige infrastructuur (ziekenhuis, munitieopslag, hoofdkwartier, licht Flak-luchtafweergeschut) heeft een strategische operationele locatie voor Duitsland in Zeeland aangezien het hoofdkwartier was (Stützpunkt Groede) en was uitgerust met vier 10,5 cm kanonnen.
Wil je meer informatie over Operation Switchback kijk dan op www.operationswitchback.nl

Slag om de Schelde LVT
Bekijk ook onze WWII shop
Terrapin Mk.I 8x8 Amphibious Truck
Bekijk ook onze WWII shop
stutzpunkt bunker Groede
Bekijk ook onze WWII shop
Kilroy was here
Bekijk ook onze WWII shop
Speel en bunkerpark Groede Podium

Speel en bunkerpark 
Groede Podium

Gerard de Moorsweg 4
4503 PD Groede
+31 (0)117-371 210
info@groedepodium.nl
www.groedepodium.nl

OperationSwitchback.nl

Stichting Operation Switchback
Doel Bastion 11
4515 BL IJzendijke
operationswitchback@zeelandnet.nl
www.operationswitchback.nl

Operatie Switchback

De tweede hoofdoperatie van de Strijd om de Schelde was het opruimen van de “Breskens pocket”, de Duitse verdedigingswerken om Breskens. Deze operatie opende met felle gevechten op de zuidelijke Scheldeoever. De Canadese 3e Infanteriedivisie stuitte op taai en fel Duits verzet toen zij het Leopoldkanaal probeerden over te steken.

De eerdere poging door de Canadese 4e Pantserdivisie om het kanaal vanuit Antwerpen over te steken had reeds aangetoond tegenover welke problemen zij stonden. Naast de formidabele uitdaging om zowel het Leopoldkanaal als het Afleidingskanaal van de Leie over te steken, was veel van het land onder water gezet. Het ondergelopen terrein verborg de vijandelijke stellingen voor de infanterie, waardoor luchtverkenning van de vijandelijke posities een absolute noodzaak was. Op basis van deze verkenningen werd besloten dat een oversteek slechts op enkele plaatsen haalbaar was.

Na analyse werd gekozen voor de plaats net ten oosten van de plek waar de twee kanalen uiteengingen. Dit was een driehoekige strook droge grond langs het Leopoldkanaal met de basis bij Maldegem – Aardenburg en de top bij het dorpje Moershoofde, vijf kilometer oostelijker. Het was slechts een paar honderd meter breed, en de noordgrens viel samen met de Belgisch-Nederlandse grens.

De aanval werd uitgevoerd in twee stappen. De 7e Brigade van de Canadese 3e Infanteriedivisie maakte de eerste oversteek over het Leopoldkanaal, terwijl de 9e Brigade de aanval over de noordelijke of kustzijde van de driehoek uitvoerde. De aanval begon op 6 oktober met ondersteuning van artillerie en Canadese Wasps (Universal Carrier) die met vlammenwerpers waren uitgerust. De Wasps lanceerden hun muur van vuur over het Leopoldkanaal, hierdoor de troepen van de 7e Brigade in staat stellend de steile oevers op te klimmen en met hun aanvalsboten het kanaal over te steken.

Twee kleine bruggenhoofden werden gevestigd, maar de situatie van de Canadese troepen daar werd verschrikkelijk toen de Duitsers zich van de schok van de vlammenwerpers herstelden en tegenaanvallen uitvoerden. De soldaten hielden verbeten stand in hun kwetsbare bruggenhoofden. Tegen 9 oktober was het gat tussen de twee bruggenhoofden gesloten, en op 12 oktober werd een positie aan de andere kant van de weg naar Aardenburg bereikt.

De Canadese 9de Brigade voerde een amfibische operatie met Terrapin en Buffalo amfibische voertuigen uit. Deze werden bemand door het Britse 5th Assault Regiment van de Royal Engineers. De brigade had gepland om de monding van de Braakman in amfibische voertuigen over te steken en in de omgeving van Hoofdplaat te landen. Door op deze wijze aan de achterzijde van de Breskens pocket te landen, zou men daar druk op de Duitsers uitoefenen.

Moeilijkheden om de voertuigen door de kanalen te loodsen zorgden voor een vertraging van 24 uur. Desondanks werden de Duitsers verrast en werd een bruggenhoofd gevestigd. Ook hier herstelden de Duitsers zich snel van de verrassing en voerden al snel felle tegenaanvallen uit.

De Canadese 10e Brigade van de 4e pantserdivisie stak het Leopoldkanaal over en vorderde tot de Isabellapolder. Hierna werd de Canadese 8e Brigade van de 3e Infanteriedivisie ingezet om het gebied naar het zuiden van de pocket in handen te krijgen. Dit opende een aanvoerroute over land.

Ondanks deze winst moest de 3e Infanteriedivisie nog harde gevechten leveren om de plaatsen BreskensFort Frederik HendrikOostburgZuidzande en Cadzand van de Duitsers te bevrijden. Toen tussen 1 en 3 november het Canadese 1e Leger de plaatsen KnokkeHeist en Zeebrugge bevrijdde, kon de Operatie “Switchback” beëindigd worden verklaard.

Een overzicht van deze operatie is te vinden in het For Freedom Museum in Ramskapelle (Knokke-Heist).