Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Vrijheidsmuseum Groesbeek

Vrijheidsmuseum Groesbeek​

Vrijheidsmuseum Groesbeek

Naar aanleiding van ons bezoek aan het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp (Zeeland) leek het ons een leuk idee om ook naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek te gaan.
Dit was een erg interessant, indrukwekkend museum.
Het museum heeft een mooie visie: het ziet en presenteert de geschiedenis van WO2 in het bredere kader van Europa en de wereld in de gehele 20ste eeuw, met een verbinding naar de actualiteit. Natuurlijk kan hierin het militaire perspectief niet ontbreken, maar zij schenken ook veel aandacht aan andere perspectieven en minder belichte kanten van deze geschiedenis. 

Dubbelspion

Vrijheidsmuseum Groesbeek dubbelspion
20240224 142206
Vrijheidsmuseum Groesbeek enigma machine
Vrijheidsmuseum Groesbeek dubbelspion

Bij binnenkomst heb je na de kassa 3 verschillende ruimtes waarin het museum is onderverdeeld. Links en achter bevindt zich de grote, vaste expositie en rechts 2 ruimtes die gecombineerd of apart de wisselende tentoonstellingen herbergen. Vanaf 27 april 2023 tot en met 5 mei 2024 toont het Vrijheidsmuseum in de tijdelijke expositie Dubbelspion hoe geheime diensten in oorlogstijd misinformatie tot een kunst wisten te verheffen met behulp van een netwerk van overgelopen geheim agenten: dubbelspionnen. 

“In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste.” Deze eeuwenoude wijsheid gaat nog altijd op.
Bedrog speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er waren 4 verschillende kamertjes, 1 voor elke dubbelspion die je met de aanwezige informatie en hints moest ontmaskeren.
Je moest door middel van een puzzel achter zijn echte naam zien te komen. De kamertjes waren ingericht in speciale thema’s, bijvoorbeeld een casino of een cel.

We ontmoeten de man die een inspiratie vormde voor James Bond en een fantast die in zijn eentje de Duitse inlichtingendiensten om de tuin leidde. We leren hoe de Enigma gekraakt werd, hoe de aanval op Pearl Harbor ontmaskerd had kunnen worden en hoe de landingen in Normandië tot een historisch succes werden dankzij dubbelspionnen. De verhalen komen tot leven in foto’s, video’s en authentieke objecten, waaronder als topstuk een echte Enigma machine.

De puzzels waren erg leuk, niet al te moeilijk. Aan het einde van dit gedeelte was er een ruimte met een blacklight, waar je een geheime boodschap op een papiertje kon zetten, dat alleen onder dat blacklight te lezen was.

Het museum

20240224 145055

Achter de kassa begint de vaste expositie. Er is veel te zien, vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot aan de bevrijding. Er zijn vele verhalen te lezen, bijvoorbeeld over de parachutisten die in Groesbeek landden, en er is een korte film over de oorlog. Ook zijn er kleine ‘kamertjes’ ingericht waar een kort introductiefilmpje afspeelt over een man of vrouw die in de oorlog een bepaalde keuze heeft moeten maken. Daarna wordt de vraag gesteld: welke keuze zou jij maken? Een indrukwekkend gedeelte waar je echt wel even over na moet denken. 

De bunker

Vrijheidsmuseum Groesbeek Bunker

Ze hebben een kleine bunker nagemaakt waar ongeveer 10 – 15 man in kan.
Hierin staat een oude luchtfilter en 2 bankjes. Als je op de bankjes zit wordt er een geluidsfragment afgespeeld, je hoort huilende kinderen, vliegtuigen die laag overkomen en het bombardement.

Dit was enorm indrukwekkend. 

Interactieve maquette Market Garden:

Vrijheidsmuseum Groesbeek interactieve maquette

Vlak daarnaast hebben ze een diorama van de Waaloversteek en een interactieve maquette waar met licht het verhaal van de oorlog in deze streek wordt nagebootst. Met name Market Garden wordt besproken maar ook Operatie Veritable en Operatie Plunder komen aanbod.  

Kunstwerk Resurrection

Vrijheidsmuseum Groesbeek kunstwerk Resurrection van Fransje Povel-Speleers

Ook het kunstwerk Resurrection van Fransje Povel-Speleers was apart (in positieve zin) om te zien. In dit tableau van de Airborne begraafplaats in Oosterbeek komen de soldaten tot leven, om met ons de vrijheid te vieren die zij zelf niet meer hebben kunnen meemaken.
Ieder klei figuur is een portret van een echte soldaat. 

De rest van het museum

20240224 150823

We hebben veel gezien, van helmen en emblemen, tot grote oefenbommen en granaatscherven. Volledige kostuums, dagboeken die we konden inlezen, een trouwjurk gemaakt van parachutestof…
Je kon ook een M1 Garand vasthouden of een vest en helm zoals ze in de oorlog ook hadden.

Aan het einde van deze ruimte is er een enorm indrukwekkend gedeelte gemaakt over de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (naar schatting 72 tot 80 miljoen mensen!), waarbij duidelijk wordt hoeveel mensen, militairen en burgers, het per land, niet hebben overleefd. 
Daar word je wel stil van.  

Buitenterrein

Vrijheidsmuseum Groesbeek buitenterrein oefenbom
Vrijheidsmuseum Groesbeek buitenterrein luchtalarm
Vrijheidsmuseum Groesbeek buitenterrein propeller van een Douglas (Dakota) C47 Skytrain
Vrijheidsmuseum Groesbeek buitenterrein baileybrug

Buiten staan twee tanks: Een T72B en een Grizzly

– In maart 2022 werd de Russische 44 ton zware T-72B-tank tank ingenomen door het Oekraïense leger nadat deze tijdens een Russische aanval op Kyiv op een Franse mijn was gelopen en zwaar beschadigd raakte.
Het project van de tank-expositie is mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen het Nationale Museum voor Militaire Geschiedenis van Oekraïne, het Berlin Story Bunker Museum in Berlijn en het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het is een waarschuwing tegen Poetins nietsontziende oorlog die een levensgrote bedreiging vormt voor het vrije en democratische Europa. Tegelijkertijd is het een oproep om Oekraïne te blijven steunen in haar strijd tegen de Russische invasie.

– En de M4A1(75) Grizzly Tank met de naam “Robin Hood”, een herinnering aan de 268 Sherwood Rangers die in de strijd tegen de Duitse Bezetter zijn omgekomen. Zij vochten onder slechte omstandigheden tijdens de operatie “Veritable” in het Reichswald en de Duitse plaats Kleve.
De tank lijkt op een Sherman, maar is in werkelijkheid een Grizzly. Van deze tank werden er 188 gebouwd door Montreal Locomotive Works. De tank werd nooit operationeel ingezet en alleen gebruikt voor training in Canada. Het heeft een 75mm kanon. Deze tank is niet gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar was tot de jaren 80 in het bezit van het Portugese leger.
Als je rondom het gebouw loopt vind je ook een luchtalarm, baileybrug, stenen oefenbom uit het Duitse munitiedepot van Groesbeek en de propeller van een Douglas (Dakota) C47 Skytrain. 

Conclusie

Wij vonden het een mooi, indrukwekkend museum. Vooral de rechterkant was erg leuk voor de kinderen, de linkerkant was vooral indrukwekkend en vergeet niet een klein rondje te lopen over het buitenterrein. 

Adres

Vrijheidsmuseum Groesbeek

Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
024-3974404
info@vrijheidsmuseum.nl
www.vrijheidsmuseum.nl
www.Facebook.com/vrijheidsmuseum              
www.x.com/vrijheidsmuseum