Douglas Dakota DC3 Front
Douglas Dakota DC3 Front

24.9545.95 incl. btw

Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Douglas Dakota DC3 Front

24.9545.95 incl. btw

Wilt u een aanpassing op dit ontwerp van de Douglas Dakota DC3 Front? Dat is zeker mogelijk!

Graag horen wij hoe we dit ontwerp nog unieker voor u kunnen maken: rjarmymerchandise@gmail.com
bv. met uw kenteken, vlaggetjes of kenmerkende stickers.

Controleer voor bestellen of de maat overeenkomt met uw maat.
-> Klik hier voor de maattabel voor herenkleding <-
-> Klik hier voor de maattabel voor dameskleding <-
-> Klik hier voor de maattabel voor kinderkleding <-
-> Klik hier voor de wasvoorschriften‚Äč <-

 

Deel je liefde

Bent u op zoek naar een leuk en uniek bedrukt product zoals de Douglas Dakota DC3 Front?

Speciaal voor u kunnen wij verschillende soorten kledingstukken bedrukken met een afbeelding naar uw eigen keuze.
Ook kledingstukken die wij niet op de website hebben staan, kunnen wij zeer waarschijnlijk wel leveren, dus vraag hier gerust naar.
Dit kan van babykleding zijn, tot 7xl kleding. Door ons grote netwerk kunnen wij veel leveren.

Heeft u een legervoertuig? Of leuke herinneringen uit uw diensttijd?

Wist u dat wij ook ontwerpen kunnen maken aan de hand van uw eigen voertuig, of van een voertuig uit uw diensttijd?
Dit kunnen wij eenvoudig doen,  het is helemaal niet zo ingewikkeld als het klinkt.

Wilt u hierover meer weten kijken dan op:
Hoe werkt het?

Laagdrempelig contact.

Heeft u vragen of wilt u uw wensen doorgeven?
Dat kunt u het beste digitaal doen i.v.m. foto’s en eventuele foutgevoeligheid in informatieverstrekking.
U kunt ons bereiken via mail of social media:
Mail:  rjarmymerchandise@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/rjarmymerchandise
Twitter: www.twitter.com/RJArmy12
Instagram: www.instagram.com/rj_army_merchandise

Informatie over de opdruk van de Douglas Dakota DC3 Front:

De Douglas Dakota DC3 Front¬†is een vliegtuig van de¬†Amerikaanse¬†vliegtuigfabriek¬†Douglas Aircraft Company. Vanaf¬†1935 zijn er 10.655 exemplaren van gebouwd, plus 4.937 stuks in licentie. Het toestel wordt zelfs in de 21e eeuw nog voor commerci√ęle vluchten ingezet. Daarnaast bezitten diverse vliegclubs een luchtwaardige Douglas Dakota DC3 Front.

De RAF noemde het toestel Dakota; de Amerikanen spraken van Gooney Bird. Bij de Amerikaanse strijdkrachten waren diverse typen in gebruik: C-47 (Skytrain), C-49, C-50, C-52, C-53 (Skytrooper), C-68, C-84, C-117; bij de Amerikaanse marine werd het toestel als R4D aangeduid.

Geschiedenis

De DC-3 werd ontwikkeld uit de DC-2. In de Verenigde Staten bestond vraag naar een toestel waarin passagiers konden slapen, zodat transcontinentale vluchten mogelijk werden. Aanvankelijk was het toestel dan ook met slaapbanken uitgerust. Het werd toen DST genoemd (Douglas Sleeper Transport). Latere versies hebben echter normale stoelen; aanvankelijk 28 stuks, en later 35 stuks. Zij kregen de typeaanduiding DC-3.

De DC-3 maakte op 17 december 1935 zijn eerste vlucht. Het type werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog ingezet als passagiersvliegtuig, transportvliegtuig, sleepvliegtuig (onder meer voor de Horsa-zweefvliegtuigen die bij de Slag om Arnhem werden gebruikt) en voor troepentransport en gewondentransport.

Na de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de militaire DC-3’s aan burgerluchtvaartmaatschappijen verkocht. Zo speelde het toestel een belangrijke rol in de ontwikkeling van de burgerluchtvaart. Een deel van de militaire vloot bleef echter actief. Militaire DC-3’s werden ingezet tijdens de luchtbrug naar¬†Berlijn¬†in¬†1948¬†en¬†1949. Ook tijdens de¬†Vietnamoorlog¬†werden nog DC-3’s gebruikt. Naast hun gebruikelijke taken kregen sommige DC-3’s een rol als¬†gunship. De bewapening werd daartoe opgevoerd. Deze toestellen kregen de typeaanduiding AC-47.

Nederland

In¬†Nederland¬†werd de eerste DC-3 in¬†1936¬†aan de¬†KLM¬†afgeleverd. Het toestel kreeg de naam¬†Ibis (PH-ALI); de KLM vernoemde destijds haar vliegtuigen naar vogels, waarvan de eerste letter als laatste in de registratie stond. In totaal kocht de KLM voor de oorlog 23 toestellen van dit type. De DC-3 maakte het mogelijk de frequentie op de lijn naar¬†Nederlands-Indi√ꬆvan twee- naar driemaal per week op te voeren.

Een aantal DC-3’s werd gedurende de¬†Duitse aanval op Nederland¬†van 10 mei 1940 bij bombardementen op¬†Luchthaven Schiphol¬†vernietigd. Vijf behouden gebleven DC-3’s van de KLM werden door de Duitse¬†Luftwaffe¬†gevorderd.

Een aantal DC-3’s, en een¬†DC-2, bevond zich tijdens de inval buiten Nederland (waaronder de Ibis). Vier DC-3’s en de DC-2 werden door de KLM meteen al naar Engeland gedirigeerd. Een vijfde DC-3 (de PH-ARZ Zilverreiger) vertrok op 13 mei nog vanaf Schiphol met¬†Parmentier¬†naar Engeland. Deze vliegtuigen zijn vervolgens door de Britse nationale luchtvaartmaatschappij¬†BOAC¬†van de KLM gecharterd, inclusief de Nederlandse bemanningen. Met deze ‘Engelse KLM vloot’ werd tot het einde van de oorlog in 1945 een geregelde civiele passagiersdienst tussen¬†Bristol¬†en het neutrale¬†Lissabon¬†uitgevoerd.

Op deze lijndienst werd de DC-3 Ibis (PH-ALI) boven de Golf van Biskaje binnen zeven maanden driemaal door Duitse jachtvliegtuigen aangevallen. Na de laatste aanval op 1 juni 1943 stortte de Ibis in zee waarbij alle inzittenden, dertien passagiers en vier Nederlandse KLM-bemanningsleden, omkwamen. Dit betrof de BOAC-vlucht 777.

Een aantal andere KLM DC-3’s was in¬†Napels¬†gestationeerd. Sinds het uitbreken van de oorlog in¬†1939¬†was dit het beginpunt van de Indi√ę-lijn. Deze toestellen werden overgedragen aan de¬†Koninklijke Nederlandsch-Indische Luchtvaart Maatschappij¬†(KNILM) en bleven tot en met¬†februari¬†1942¬†tweemaal per week een dienst onderhouden tussen¬†Lyda¬†in¬†Palestina¬†en¬†Batavia. Tijdens het oprukken van het Japanse leger in februari en maart 1942 voerden deze toestellen evacuatievluchten uit van¬†Java¬†naar¬†Australi√ę. Het deel van de vloot dat aan de Japanners ontkwam werd gevorderd door het Amerikaanse leger. Een van deze toestellen, de voormalige PH-ALW¬†Wielewaal, bestaat nog steeds. Dit toestel ging deel uitmaken van de collectie van het¬†Queensland Air Museum¬†in¬†Australi√ę.

Na de Tweede Wereldoorlog werd bij de KLM en veel andere maatschappijen de rol van het type op de intercontinentale lijnen overgenomen door onder meer de Douglas DC-4 en de Lockheed Constellation. De DC-3 bleef echter nog tot in de jaren 1960 in gebruik op Europese routes.

In 1974 speelde een DC-3 een belangrijke rol in de speelfilm Dakota.

Dutch Dakota Association

De¬†Dutch Dakota Association¬†(DDA) houdt twee DC-3’s luchtwaardig, en voert hiermee voor donateurs en anderen vluchten uit. Tijdens zo’n vlucht met het eerste toestel van de Association, de PH-DDA, vond op¬†25 september¬†1996¬†boven de¬†Waddenzee¬†een ernstig ongeluk plaats, waarbij alle 32 inzittenden omkwamen. Deze vliegramp, die bekendstaat als de¬†Dakotaramp, leidde tot het aanscherpen van de Nederlandse regels voor het vliegen met historische toestellen.

Op 27 en 28 mei 2006 hield het¬†Luchtvaartmuseum Aviodrome¬†te¬†Lelystad Airport¬†een¬†fly-in¬†voor DC-3’s

Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front Douglas Dakota DC3 Front

Andere suggesties…