Geneeskundig commando
Geneeskundig commando Sticker 9×6.5cm

Oorspronkelijke prijs was: €9.95.Huidige prijs is: €6.00. incl. btw

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Geneeskundig commando Sticker 9×6.5cm

Oorspronkelijke prijs was: €9.95.Huidige prijs is: €6.00. incl. btw

De afmeting van de Geneeskundig commando Sticker 9×6.5cm.
Geschikt voor de DAF YA 126, DAF YA 328, Overige DAF YA’s en Nekaf M38a1
Heeft u een andere maat nodig dan kunt u die wellicht hier vinden, anders horen wij dat graag van u.

 

Deel je liefde

Bent u op zoek naar een sticker van de “Geneeskundig commando Sticker 9×6.5cm” voor uw voertuig?

Speciaal voor u kunnen wij verschillende soorten stickers maken. Ook met afbeelding naar uw eigen keuze.
Ook stickers die wij niet op de website hebben staan, kunnen wij zeer waarschijnlijk wel leveren, dus vraag hier gerust naar.

Heeft u een legervoertuig? Of leuke herinneringen uit uw diensttijd?

Wist u dat wij ook ontwerpen kunnen maken aan de hand van uw eigen voertuig, of van een voertuig uit uw diensttijd?
Dit kunnen wij eenvoudig doen,  het is helemaal niet zo ingewikkeld als het klinkt.

Laagdrempelig contact.

Heeft u vragen of wilt u uw wensen doorgeven?
Dat kunt u het beste digitaal doen i.v.m. foto’s en eventuele foutgevoeligheid in informatieverstrekking.
U kunt ons bereiken via mail of social media:
Mail:  rjarmymerchandise@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/rjarmymerchandise
Twitter: www.twitter.com/RJArmy12
Instagram: www.instagram.com/rj_army_merchandise

Informatie over de opdruk van de “Geneeskundig commando Sticker 9×6.5cm” :

De afmeting van de Geneeskundig commando Sticker 9×6.5cm.
Geschikt voor de DAF YA 126, DAF YA 328, Overige DAF YA’s en Nekaf M38a1
Heeft u een andere maat nodig dan kunt u die wellicht hier vinden, anders horen wij dat graag van u.

 

Het Regiment Geneeskundige Troepen is een onderdeel van de Koninklijke Landmacht. Dit regiment draagt zorg voor alle medische zorg binnen de Koninklijke Landmacht.

Geschiedenis

Ontstaan

Bij het met geweld oplossen van conflicten vallen slachtoffers en die komen in een humane omgeving in aanmerking voor geneeskundige behandeling. De Romeinse legioenen beschikten al over georganiseerde geneeskundige verzorging. Het duurde in de moderne tijd echter tot in de 19e eeuw voordat men inzag dat een militair geneeskundige dienst onontbeerlijk was voor het in gevechtsklaar houden van strijdkrachten. Voor die tijd was van een georganiseerde geneeskundige verzorging bij de troepen te velde nauwelijks sprake. Slechts incidenteel en met bescheiden middelen poogde men enige hulp aan gewonden te verlenen, de realiteit was dat men een gewonde of ernstig zieke militair vaak aan zijn lot overliet. De invoering van de dienstplicht in 1814 door koning Willem I bracht in Nederland het besef met zich dat de geneeskundige verzorging van militairen meer aandacht moest krijgen.

Datzelfde jaar benoemde hij prof. dr. S.J. Brugmans tot inspecteur van de Militaire Geneeskundige Dienst. Professor Brugmans richtte een magazijn voor geneesmiddelen en een school voor militair artsen op. Internationaal bekende Nederlandse legerartsen zoals dr. J.H.C. Basting, de naaste medewerker van Henri Dunant, en dr. A. Mathijsen (uitvinder van het gipsverband), komen uit deze school voort.

De geschiedenis van de Militaire Geneeskundige Dienst is nauw verbonden met de oprichting van het Internationale Rode Kruis in 1864. In Genève werd op 22 augustus van dat jaar een overeenkomst gesloten, die tot een verbetering van het lot der gewonden bij de legers te velde en in oorlogstijd moest leiden. Daar werd ter onderscheiding voor de hospitalen en ambulances een vlag aangenomen, waarop een rood kruis tegen een witte achtergrond stond afgebeeld.

7 april 1869 is de oprichtingsdag van het Regiment Geneeskundige Troepen. ‚ÄúHet wapen der¬†infanterie¬†wordt vermeerderd met twee Compagnie√ęn Hospitaalsoldaten‚ÄĚ, luidt de tekst van het Koninklijke Besluit waarmee de komst van de Geneeskundige Troepen een feit werd. De eerste geneeskundige compagnie werd gestationeerd in Amsterdam en de tweede in Utrecht. Later worden er ook hospitaalsoldaten toegevoegd aan het¬†KNIL. Rond 1900 wordt het aantal geneeskundige compagnie√ęn verdubbeld. In 1936 wordt de naam hospitaalsoldaten vervangen door geneeskundige troepen.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de¬†Tweede Wereldoorlog¬†werden de Geneeskundige Troepen stevig verankerd in de nieuwe legerorganisatie. Op 7 januari 1946 werden de Geneeskundige Troepen opnieuw opgericht onder de naam ‚ÄúDepot Geneeskundige Troepen‚ÄĚ, in juli van dat jaar werd de naam ‚ÄúRegiment Geneeskundige Troepen‚ÄĚ. Tot aan 1950 werd de organisatiestructuur veelvuldig veranderd. Vanaf dat moment vallen ook de tradities van de geneeskundige dienst KNIL onder het regiment. Vier jaar later ontstond het ‚ÄúDienstvak¬†Geneeskundige Troepen‚ÄĚ.

Eind 1993 zijn, bij Koninklijk Besluit, de Geneeskundige Dienst en Geneeskundige Troepen samengebracht in het ‚ÄúDienstvak¬†Geneeskundige Dienst Koninklijke Landmacht‚ÄĚ. Dit¬†dienstvak¬†heeft de traditie en het vaandel van het Regiment Geneeskundige Troepen Koninklijke Landmacht overgenomen.

In oktober 2001 is het ‚ÄúDienstvak Geneeskundige Dienst Koninklijke Landmacht‚ÄĚ opgegaan in het ‚ÄúDienstvak van de Logistiek‚ÄĚ. Het Regiment Geneeskundige Troepen is blijven bestaan.

Missies

In de 140 jaar dat het regiment bestaat, zijn al velen uitgezonden. Men kan zeggen dat bij alle missies van de Koninklijke Landmacht en het Koninklijk Nederlands Indi√ę Leger, personeel van de geneeskundige troepen, individueel of in eenheidsverband, is uitgezonden.

Belangrijke oorlogen en conflicten waarbij mensen van het regiment zijn ingezet: