Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Project Memorialstone

11 November is een dag vol militaire herdenkingen, om dit te eren zullen wij op diverse begraafplaatsen de welbekende “Memorial Stones” gaan plaatsen.

 Op deze dag herdenken wij onderstaande gebeurtenissen:

Remembrance Day                   – Verenigd Koninkrijk en Brits Gemenebest.
Wapenstilstandsdag                   
– België en Frankrijk

Veterans Day                              – Verenigde Staten
Onafhankelijkheidsdag 1918  – Polen 

Onze Memorial Stones zijn vaak platte stenen die in de natuur gevonden zijn. De worden zorgvuldig schoongemaakt en met de hand geschilderd.
Soms doen wij dit in samenwerking met scholen, wijkcentra of andere sociale activiteiten centra. Tijdens het schilderen wordt er vaak uitgelegd waarom deze stenen gemaakt worden en wat er herdacht wordt.
Hierna komt er een speciale laklaag over de steen om te zorgen dat deze weersbestendig zijn. 
De stenen worden geplaatst bij graven in overleg met de beheerder van de locatie om te zorgen dat er niks verstoort of beschadigd wordt.

#memorialstone/
#herdenkingsteentjes  

Steentjes op het graf. Vaak laten bezoekers, met name die van Asjkenazische afkomst, een steentje op het graf achter, ten teken dat men er is geweest en de doden heeft herdacht. De oorsprong van dit gebruik is oud en stamt mogelijk uit de oudtestamentische tijd, toen het Joodse volk een nomadisch bestaan leidde. Mensen werden begraven op de plek waar ze stierven en de graven werden gemarkeerd met hopen stenen. Soms werd de overledene op een harde grond onder een hoop stenen begraven. Om het graf te markeren en te voorkomen dat de overledene werd opgegeten door dieren, werden er stenen op gelegd. Andere bezoekers vulden de stenen uit respect aan.

Later kreeg het plaatsen van een steen op een graf symbolische betekenissen, zoals:

  • Stenen vergaan niet en hebben eeuwigheidswaarde, dat staat voor het eeuwigdurende grafrecht.
  • Een onvergankelijke steen, die weer en wind kan doorstaan, staat voor onvergankelijke liefde en eeuwig geloof.
  • Door een steentje aan de grafsteen toe te voegen, geeft de bezoeker aan verder te willen bouwen op de goede daden van de overleden persoon.
  • Als teken dat het graf bezocht is, zoals op andere begraafplaatsen bloemen worden neergelegd.
  • Als symbool voor heiligheid in het algemeen, zoals de steen waarop Abraham Isaäc zou offeren, of de stenen van de tempelmuur in Jeruzalem.

Sefardische Joden in Nederland leggen vaak wat gras op het graf. In andere Sefardische gemeenschappen worden vaak kaarsen gebrand.  Dat is ook de gewoonte bij chassidische Joden.

Hieronder kunt u meer informatie vinden over deze dagen en herdenkingen.

Remembrance Day

Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day in het Nederlands: Dodenherdenkingsdag is in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

De herdenking vindt plaats op 11 november maar de eigenlijke plechtige herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum. Die dag wordt Remembrance Sunday genoemd. De datum 11 november is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op de zondag wordt om 11.00 ‘s ochtends overal in het land twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd. De nationale herdenking vindt plaats bij de Cenotaaf op Whitehall in Londen. Kransen worden gelegd door de koninklijke familie, de regering, vertegenwoordigers van de andere politieke partijen, en de stafchefs van de Britse landmachtluchtmacht en marine. Ook zijn de hoge commissarissen van het Gemenebest aanwezig. Na het officiële gedeelte volgt een defilé van oorlogsveteranen. Deze herdenking is vergelijkbaar met de Nationale Dodenherdenking in Nederland op 4 mei, waarbij om 20.00 uur ‘s avonds met twee minuten stilte de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Remembrance poppy

SoldierPoppyWEBSITEDe remembrance poppy (Herdenkingsklaproos) is het symbool dat in de angelsaksische wereld wordt gebruikt als een eerbewijs aan gevallenen in – aanvankelijk alleen – de Eerste Wereldoorlog, maar sindsdien aan alle andere gewapende conflicten waarin leden van het Brits gemenebest stierven.

Het symbool, de zogenoemde grote klaproos (papaver rhoeas), gaat terug tot het gedicht In Flanders Fields van de Canadese artsmilitair en dichter John McCrae, waarin de bloeiende klaprozen (In Flanders fields the poppies blow) in contrast worden gesteld met de talloze grafstenen waartussen deze onschuldige bloemen bloeien.

Het idee om de klaproos symbool te maken voor de slachtoffers van de Grote Oorlog, ontstond in de Verenigde Staten, waar hoogleraardichteres en humaniste Moina Michael het gedicht We Shall Keep the Faith schreef, waarin de klaproos evenzeer als in het gedicht van McCrae een rol speelt, maar dan niet als stille, en schone getuige van dood en vernietiging, maar als teken van hoop voor de toekomst.

In deze zin werd de klaproos al snel na de Eerste Wereldoorlog geadopteerd door The Royal British Legion, een liefdadigheidsinstelling voor Britse veteranen. Deze organisatie begon al spoedig met het verkopen van – kunststoffen – klaprozen. Met de opbrengsten uit de verkoop kon het legioen de veteranen ondersteunen, terwijl de kopers de klaproos op hun revers konden dragen als teken van solidariteit met hen die tijdens de oorlog gewond raakten en met de nabestaanden van hen die vielen. In de maand voorafgaand aan Remembrance Day ziet men op de Britse televisie menigeen met een op de borst gespelde plastic klaproos.

 Canada

Vlag van CanadaIn Canada worden elk jaar op 11 november om 11 uur ‘s morgens, ongeacht op welke dag van de week deze datum valt, in steden en dorpjes door het hele land officiële herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Meestal gebeurt dit bij het plaatselijke herdenkingsmonument (the cenotaph), waar namens overheidsinstanties, verenigingen, kerken en individuelen kransen worden gelegd.

Bij het Nationale Herdenkingsmonument in de hoofdstad Ottawa wonen onder anderen de gouverneur-generaal en de minister-president de herdenking bij. Deze wordt via de televisie in het hele land uitgezonden.

Overal zijn oud-strijders, schoolkinderen, en het publiek bij deze herdenkingen aanwezig. Er worden gedichten voorgelezen, gebeden worden uitgesproken, het volkslied wordt gezongen, en twee minuten stilte wordt in acht genomen. Soms worden de namen voorgelezen van de plaatselijke soldaten die vielen tijden de Eerste en Tweede Wereldoorlogen, de oorlog in Korea, de vele vredesoperaties sindsdien en het huidige conflict in Afghanistan. (In totaal zijn meer dan 100,000 Canadese soldaten gevallen in bijna 100 jaar). De kransen zijn altijd bedekt met poppies, de klaprozen die het symbool zijn geworden van de oud-strijders. De meeste mensen in Canada dragen een poppy op hun revers in de week voor en op de dag van deze herdenking. In sommige provincies is dit voor schoolkinderen een vrije dag en overal zijn banken en postkantoren die dag gesloten.

Wapenstilstandsdag 

260px Waffenstillstand 11.nov 1918Op 11 november is de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918, die einde betekende van de Eerste Wereldoorlog. Nederland – waar van de Eerste Wereldoorlog geen sprake was – spreekt over Wapenstilstandsdag, Belgen en Vlamingen spreken over Wapenstilstand.
In België, Frankrijk en Servië is Wapenstilstandsdag een nationale feestdag. In België wordt sinds 1922 ieder jaar op deze dag, in aanwezigheid van de Koning, de wapenstilstandsceremonie gehouden aan het Graf van de onbekende soldaat, eerst om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, nadien ook die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.

Veterans Day

Veterans Day 2020: Offers and freebies - KYMAIs een jaarlijkse gedenkdag in de Verenigde Staten waarop men eer betoont aan iedereen die gediend heeft in de strijdkrachten, met name de levende veteranen. Veterans Day is een nationale feestdag die op 11 november gehouden wordt. Daarmee valt Veterans Day samen met gelijkaardige gedenkdagen in de rest van de wereld, zoals wapenstilstandsdag en Remembrance Day, die net als Veterans Day het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken. Aangezien Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal was, valt de Nederlandse Veteranendag echter op een andere dag (de laatste zaterdag van juni).

Poolse 0nafhankelijkheidsdag 1918

Poolse Onafhankelijkheidsdag. | Woordenboek Nederlands - PoolsNa de Eerste Wereldoorlog werd in 1918 een nieuw groter Polen opgericht, dat zijn onafhankelijkheid tegenover de Sovjet-Unie succesvol verdedigde tijdens de Pools-Russische Oorlog van 1919-1921. Bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog werd het land verdeeld tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Polen werd zwaar getroffen tijdens de oorlog. Zestien dagen nadat Duitsland Polen aanviel, viel ook de Sovjet Unie in het oosten aan. Twintig procent van de bevolking kwam om het leven. Verzetsactiviteiten zoals de Opstand van Warschau eindigden met bloedvergieten en verwoesting. De bouw van zes concentratiekampen door het naziregime, waaronder Auschwitz, Sobibor en Treblinka, maakte van het bezette Polen een spil in de Holocaust. Meer dan 6 miljoen Poolse burgers kwamen om in de oorlog.